Hüsrev ü Şirin metin-dil özellikleri-gramatikal dizin
Hüsrev ü Şîrin text-features of language-grammar index
- Tez No: 476451
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hüsrev ü Şîrin, Şeyhî, Eski Anadolu Türkçesi, Gramatikal Dizin, Hüsrev ü Şîrin, Şeyhî, The Old Anatolian Turkish, Grammar Index
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 811
Özet
Bu çalışmada Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait Şeyhî'nin Nizamî'den çevirmiş olduğu Hüsrev ü Şirîn'in Millet Kütüphanesi Ali Emîri Efendi, Manzum 1173 nolu nüshası incelenmiştir. Hüsrev ü Şîrin mesnevisinde Sâsânî hükümdarı Hürmüz'ün oğlu Hüsrev-i Perviz ile Azerbaycan'da Berde kentinin prensesi Şîrin'in arasında geçen aşk hikâyesi anlatılmaktadır. Çalışmamızda bu nüsha okunmuş, çevriyazı alfabesiyle Latin harflerine aktarılmıştır. Nüsha, Faruk K. Timurtaş tarafındran neşredilen nüsha ile de yer yer karşılaştırılmıştır. Bu çalışma“Giriş”,“Gramer Özellikleri”,“Metin”ve“Dizin/Sözlük”olmak üzere dört bölümden meydana gelmiştir.“Giriş”bölümünde Eski Anadolu Türkçesi ile ilgili genel bilgiler, Şeyhî'nin hayatı, eserleri ve Hüsrev ü Şîrin mesnevisi hakkında bilgiler yer almaktadır.“Gramer Özellikleri”bölümünde, metnimiz Eski Anadolu Türkçesinin gramer özelliklerini genellikle barındırdığı için sadece dönemin özelliklerini taşıyan başlıca ses değişmeleri, isim ve fiil çekim ekleri ve fiilimsiler ele alınmıştır.“Metin”bölümünde nüsha çevriyazı alfabesiyle Latin harflerine aktarılmıştır. Çalışmamızın son bölümü“Dizin/Sözlük”bölümüdür. Bu bölümde, metinde yer alan bütün kelimelerin gramatikal dizini yapılmış, kelimeler maddebaşlarına göre sıralandırılarak anlamlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Hüsrev ü Şîrin's copy in“Millet Library, Ali Emiri Efendi, verse, number 1117”belonging to the Old Anatolian Turkish period, translated by Şeyhî from Nizamî, has been examined. In Hüsrev ü Şîrin, the love story between Hüsrev ü Perviz, who was Sâsânid ruler's son, and Şîrin, who was princess of Berde, Azerbaijan is told about. In our study, this copy has been read, transformed into Latin characters through transcription alphabet, and compared, in parts,with the copy published by F. Kadri Timurtaş. This study consists of four sections;“Introductory Chapter”,“Features of Grammar”,“Text”and“Index/Dictionary”. Introductory Chapter contains general facts about the Old Anatolian Turkish, Şeyhî's life, studies and data about Hüsrev ü Şîrin's Masnavî. In Features of Grammar chapter, it is seen that our text generally holds The Old Anatolian Turkish grammar features. In this study, only nouns, verb conjugation affixes and gerunds, which carry the features of the time have been touched on. In“Text”chapter, text has been written with transcription alphabet. The other chapter of our study is“Index/Dictionary”. In this chapter, the grammatical index of all the words in the text has been formed and these words have been sorted out by item headings.