Arabuluculuk sürecinde arabulucunun hukuki statüsü-hakları ve yükümlülükleri
The legal status of mediator-the rights of mediator and liabilities in the mediation process
- Tez No: 476518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN TOPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, arabulucu, arabulucunun statüsü, arabuluculuk sözleşmesi, arabulucunun seçimi, eğitimi, hakları, yükümlülükleri sorumluluğu, Mediation, mediator, the characteristic of the mediator, mediation agreement, mediator's selection, training, rights, liabilites and accountabilities
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Arabuluculuk tarafların, bağımsız ve tarafsız üçüncü kişinin katkılarıyla aralarındaki uyuşmazlığa ilişkin en uygun çözümleri yine kendileri tarafından üretmeleri yoluyla uyuşmazlığın çözülmesi faaliyetidir. Türk hukukunda, özel hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk yönteminin uygulanması yakın bir geçmişe dayanmaktadır. Bu sebeple ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde uyuşmazlıkların çözümünde yaygın olan arabuluculuk uygulamalarına sık rastlanılmamaktadır. 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Yönetmeliği ile birlikte arabuluculuğun önemli bir süjesi olan arabulucunun statüsü çerçevesindeki konular hakkında açık düzenlemeler getirilmiştir. Bunun yanı sıra arabuluculuk uygulamaları yaygınlaştıkça yeni sorunlar ve konular gündeme gelmektedir. Bu çalışmada Kanun ve Yönetmelikte yer alan düzenlemeler ve uygulamadaki yaklaşımlar ekseninde süje olarak arabulucu konusu incelenmiştir. Çalışmamızda arabuluculuk kavramına genel olarak değinilecek olup asıl olarak; arabulucu kavramı, arabuluculuk sözleşmesi, arabulucu olarak görev yapan kimsenin arabuluculuk sürecindeki yeri, hukuki statüsü, seçimi, hakları, yükümlülükleri ve sorumluluğu hususları incelenmeye çalışılacaktır. Ancak kurum olarak arabuluculuk faaliyetinin ayrıntılı olarak incelenmesi konumuzun dışında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Mediation is a process to be solved the conflicts by the parties with the contribution of an independent and impartial third party by produce the best solution. Implementation of mediation in civil disputes is based on a recent past in Turkish law. Therefore, it isn't common to mediation practice as USA and EU. According to 6325 Law on Mediation in Civil Dispute and Regulations on Mediation in Civil Dispute; it has been ruled clear legal regulation on the issues about the characteristics of a mediator. Besides, new problems and new issues have been grown while practices of mediation have been expanded. In this thesis, it has been analyzed mediator as most important person in mediation process to Law of Mediation and the approaches in the practice about mediator, mediation agreement, legal status of mediator, mediator's selection, training, rights, liabilites and accountabilities; exluding the matter of the obligation of the mediation in detail.