Sosyal medyada kadınların kendini ifade etme olanağı
Women's possibilities of self-expression on social media
- Tez No: 476558
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Medya, İfade Özgürlüğü, Kadın, Internet, Social Media, Freedom of Speech, Women
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
İnternet ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin iletişim araçlarına da yansımasıyla ortaya çıkan sosyal medya liberal görüş tarafından katılımcı, demokratik ve özgür bir alan olarak ifade edilmektedir. Fakat eleştirel görüş tarafından, sosyal medyanın baskıya, denetime ve gözetime daha fazla olanak sağlayabileceği savunulmaktadır. Her iki düşünceye de eşit mesafede duran üçüncü yolcular ise sosyal medyanın olanaklarının sınırlılıklarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürmektedir. Medyanın; kitlelerin duygu ve düşüncelerini belirleme noktasında etkili olduğu söylenebilir. Bu bakımdan kadınların da medyada yer alış biçimleri önemlidir. Geleneksel ve yeni medyadaki kadın temsili toplumsal cinsiyet algısının da şekillenmesine sebep olmaktadır. Bu çalışma sosyal medyanın kadınlar için özgürleştirici bir mecra yaratıp yaratmadığını sosyal medya kullanıcısı kadınlar özelinde yapılan anket çalışmasıyla inceleyecek ve değerlendirmeye çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
Social media, which emerged through the reflections of developments on internet and communication technologies on communication tools, has been referred as a participatory, democratic and free sphere by the liberal approach. However, critical approach argues that social media may provide further opportunity for oppression, surveillance and control. On the other hand; third way, which may be considered equidistant to both liberal and critical approaches, asserts that both opportunities and limitations of the social media should be examined simultaneously. It is possible to state that media is effective on identifying the thoughts and feelings of masses. In this regard, media depiction of women is an important subject. In addition, women's representation on both conventional and new media also shapes the perception of gender. This study aims to evaluate the question of whether social media creates a liberating realm for women or not, with a questionnaire conducted with participation of women social media users.