Sera koşullarında vermikompost ve amonyum nitrat uygulamalarının brokoli (Brassica oleracea L.var. İtalica) bitkisine etkisinin toprak ve yaprak analizleriyle belirlenmesi
Determination of the effect of vermicompost and amonium nitrate applications on broccoli (Brassica oleracea L. var. Italica) plant by soiland leaf analyses undergreenhouse conditions
- Tez No: 476628
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM AHİ, YRD. DOÇ. DR. KORKMAZ BELLİTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Brokoli, vermikompost, fertigasyon, organik gübre, kimyasal gübre. 2017, 78 sayfa, Broccoli, vermicompost, fertigation, organic fertilizer, chemical fertilizer. 2017, 78 page
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, brokoli (Brassica oleracea L. var. italica) bitkisinin Tekirdağ koşullarında, fertigasyon tekniği kullanılarak,farklı gübre ve su uygulamaları ile yetiştirilme olanaklarının ve uygulanan gübrelerin toprak ve bitki üzerine etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırma, 2016 yılının ilkbahar ve sonbahar yetiştirme sezonunda, iki farklı sulama suyu düzeyi ve dört farklı gübre konusu göz önüne alınarak, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme tertibinde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sulama suyu düzeyleri; toprağın izlenmesi esasına dayalı olarak, etkili kök derinliğinde kullanılabilir su tutma kapasitesinin yaklaşık %40'ı tüketildiğinde sulamalara başlanması ve eksik nemin tarla kapasitesi düzeyine tamamlanması şeklinde I1 konusu ve bu konunun %50'si kadar su uygulanan I2 konusu şeklinde oluşturulmuştur. Gübre uygulamaları; katı vermikompost, iki farklı dozda sıvı vermikompost ve kimyasal gübre (amonyum nitrat) uygulaması olarak gerçekleştirilmiştir. Genel olarak, farklı sulama uygulamaları ve gübre uygulamalarının, verim ile bitki ve toprağın makro ve mikro besin elementi içeriklerini istatistiksel açıdan önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, en yüksek brokoli baş verimi, ilkbahar yetiştiriciliğinde 1665 kg da-1ile I1G4 deneme konusundanelde edilmiştir. Gübre etkinliğinin sulama uygulamaları ile arttığı, kimyasal gübre uygulamalarının verime etki bakımından ön plana çıktığı, ancak vermikompost uygulamalarının toprak ve yaprakta bitki besin elementleri açısından katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate irrigation and fertilizer requirements of broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) in Tekirdağ region. For this purpose, using fertigation techniques, growing possibilities of broccoli and the effects of soil and plant to fertilizer concentrations have been established and compared with applied fertilizer rates and irrigation water volumes. Field trials were conducted in a greenhouse during the year 2016 spring and autumn periods. Experiment was applied at two different irrigation levels and four different fertilizer with the randomized complete block design and three replicates. Control treatment, I1 was designated to receive 100% soil water depletion and irrigation was applied when 40% of available soil moisture was consumed in the effective root zone. The other treatment, I2 was arranged to receive 50% of the soil water depletion measured in treatment I1. Fertilizer applications was performed as solid vermicompost, two different doses of liquid vermicompost and chemical fertilizer (amonium nitrate).Generally, the effects of irrigation and fertilizer amounts on yield and macro and micro nutrient content of plant and soil were statistically significant. The greatest broccoli yield was obtained in the spring period from I1G4 treatment as 1665 kg da-1. It was observed that fertilizer activity increased with irrigation practices, chemical fertilizer applications contributed to yield; also, vermicompost applications have been shown to contribute to soil in respect of soil and leaf nutrients.