Exchange rate determination: effect of Turkish and global macroeconomic news
Döviz kuru belirlenmesi: Türkiye ve küresel makroekonomik haberlerin etkisi
- Tez No: 476689
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÜNAY TAMGAÇ TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Döviz kuru, GARCH, makroekonomik haberler, Exchange rate, GARCH, macroeconomic news
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma 2013 yılından sonra görülen TL- dolar döviz kurundaki yükselişin sebebini yerli ve yabancı kaynaklı makroekonomik duyuruların etkilerini ele alarak araştırmaktadır. Çalışma 01 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 tarihleri için OLS ve GARCH yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Sonuçlar, yerel makroekonomik verilere ilişkin sürprizlerin yabancı makroekonomik sürprizlerden daha etkili olduğunu ve döviz kurunun hareketlerini açıklayan en önemli değişkenlerin yerel enflasyon ve merkez bankası politikası sürprizleriyle yabancı istihdam sürprizleri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effect of the domestic and foreign sourced macro-economic news on the the increase of the TL - Dolar exchange rate observed after 2013. The study was carried out, using OLS and GARCH methods for the period between January 1, 2013 and December 31, 2016. The results reveal that surprises related to domestic macro-economic data is more effective than foreign macro-economic surprises and the most important variables that explain the movements in the exchange rate are domestic inflation and monetary policy surprises as well as foreign employment surprises.