Titrek Kavak ( Populus termula L.)'ın sürgün ve köklerinde pigmentasyon ve inhibitör ilişkilerinin araştırılması
İnvestigations on pigmentation and inhibitory relationships in shoots and roots of p. tremula L.
  1. Tez No: 47684
  2. Yazar: AYSEL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kavak, Pigmentasyon, inhibitor, Poplar, Pigmentation, Inhibitory
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Titrek Kavak (Populus tremula L.) 'm Sürgün ve Köklerinde Pigmentasyon ve Inhibitor İlişkilerinin Araştırılması Aysel Kaya Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. İbrahim Yalçın Bu çalışmada, doğal koşullarda yetişen Populus tremula bireylerinden değişik zamanlarda (Şubat, Nisan ve Temmuz) alınan bir yıllık sürgün, yeşil sürgün (yapraklıve yapraksız )ve kök örneklerinde klorofil a, klorofil b, karoten ve absisik asit (ABA) değişimleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Kök ve sürgünlerde klorofil a, klorofil b, karoten ve ABA değişimleri saptanmış, ve bunların sürgünlerde köklerden daha fazla olduğu bulunmuştur. Sürgünlerde klorofil a'nm klorofil b'den, köklerde ise klorofil b'nin klorofil a'dan yüksek olduğu saptanmıştır. Bir yıllık sürgünlerdeki ABA içeriğinin genç yapraklı ve yapraksız (temmuz) sürgünlere göre fazla, ancak yapraklı sürgünler de en az olduğu bulunmuştur. Zor kö\denen_Populus tremuldnm kök ve sürgünlerinde aylara göre değişmekle birlikte, karoten ve ABA içeriği arasında doğrusal bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Investigations on pigmentation and inhibitory relationships in shoots and roots of P.tremula L. Aysel KAYA Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ibrahim YALÇIN In this study the relationships between chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, abscisic acid (ABA) and their changing levels have been investigated on one year old shoots, green shoots (with and without leaves) and root samples of naturally grown Populus tremula (L.) which were collected at different times (February, April and July). The variation of chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, abscisic acid (ABA) in roots and shoots has been determined. It has been found that their values were higher in shoots than in roots. The chlorophyll a, levels were found to be higher than chlorophyll b while the reverse was true for the roots. When the samples of the one year old shoots leaves were analyzed for abscisic acid (ABA) content, it was found that the ABA values were higher in the one year old shoots than the young shoots with and without leaves (July) and it is value was the lowest in the shoots with leaves. There was a linear relationships between carotenoids and abscisic acid (ABA) contents of roots and shoots of difficult rooting of Populus tremula although this varied between months.