Çatalca ilçesi'nin coğrafi potansiyeli ve sürdürülebilir arazi kullanımı
Sustainable land use and geographical potential of Çatalca district
- Tez No: 476894
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİYE GARİPAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Çatalca, İstanbul, Coğrafi Potansiyel, Sürdürülebilir Arazi Kullanımı, Çatalca, Istanbul, Geographical Potential, Sustainable Land Use
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışmada araştırma sahası olarak İstanbul'un Çatalca İlçesi seçilmiştir. Araştırma sahasının konumu 41o5'55'' ve 41o35'2“ kuzey enlemleri ile 28o4'10”ve 28o34'50" doğu boylamları arasındadır. İlçe İstanbul'un Avrupa yakasında, Trakya Bölgesi'nde yer almaktadır. Sahanın alanı 1130 km2 olup İstanbul'un en geniş alana sahip olan ilçesi konumundadır. İlçe sınırlarının kuzeyinde Karadeniz, batısında Tekirdağ iline bağlı olan Saray ve Çerkezköy ilçeleri, güney ve güneybatısında Büyükçekmece ve Silivri ilçeleri, doğusunda ise Arnavutköy ilçesi yer almaktadır. Ayrıca Terkos Gölü'nün bir kısmı da kuzeydoğu yönünde ilçe sınırları dâhilindedir. Çalışmanın birinci bölümünde araştırma sahasının jeoloji, jeomorfoloji, iklim, bitki örtüsü ve hidrografyadan oluşan fiziki coğrafya özellikleri belirlenmiştir. İkinci bölümde ise nüfus, yerleşme, tarım ve hayvancılık, sanayi ve madencilik, ulaşım, turizm ve ticaret konuları ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise araştırma sahasının geçmişteki ve günümüzdeki arazi kullanımı haritaları oluşturularak analiz edilmiş, bununla birlikte sürdürülebilir arazi kullanımı kapsamında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the administrative borders of Çatalca, a district of Istanbul, were determined as a research area. The location of the study area is between 41o5'55 '' and 41'35'2 'north latitudes, 28o4'10' 'and 28o34'50" east longitudes. The district is located in the European side of Istanbul which is called Thrace Region. The area of the site is 1130 km2 and it is the largest city of Istanbul. Research area has borders with Saray and Çerkezköy that are districts of Tekirdağ Province in the west. Büyükçekmece and Silivri districts are located at south. And Arnavutköy district on the east. Black Sea is borderin on the north. In addition, some of Terkos Lake is within the boundaries of the district in the northeast direction. In the first part of the study, the physical geographical features of the research area, including geology, geomorphology, climate, vegetation cover and hydrography, were determined. Secondly, population, settlement, agriculture and animal husbandry, industry and mining transportation, tourism and trade are discussed in second part. The third part is about land use. Past and present land use maps are created and analyzed. Finally, the topic of sustainability in land use has been discussed considering land use and the previous chapters.