Değişik hammaddelerin multi gravite separatörü ile zenginleştirme parametrelerinin araştırılması
  1. Tez No: 47699
  2. Yazar: NEVZAT ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET CANBAZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Gravite ayırması, Multi Gravite Separatörü(MGS), akışkan ortam, tabaka halinde akan ortam, engelli çökelme, serbest çökelme, minumum potansiyel enerjiye ulaşma, ara boşluklardan sızma, tambur dönüş hızı, tambur eğimi, titreşim frekansı, titreşim genliği, yıkama suyu, kromit, sölestit, kömür, Gravity Separation, Multi-Gravity Separator (MGS), fluid medium, Flowing film, hindered settling, free settling, reaching minimum potential energy, consolidation tridding, drum speed, tilt angle, shake frequency, shake amplitude, washwater, chromite, celestite, coal
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Doktora Tezi DE?İŞİK HAMMADDELERİN MULTİ GRAVİTE SEPARATÖRÜ İLE ZENGİNLEŞTİRME PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI Nevzat ASLAN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet CANBAZO?LU Bu araştırmada, ince boyutta gravite ayırmasının yeni prosesi olan Multi Gravite Separatörünün çalışma parametreleri farklı hammaddeler için araştırılmıştır. İlk olarak Kangal-Eymir-Güneyocak kromit cevherinin işletme parametreleri araştırlmıştır. Bu cevher %24 Cr203 içerikli olup -250 u.m'de %85 serbestleşme derecesine ulaşmaktadır. Yapılan araştırmalar MGS için bu tane boyutunun iri olduğunu -100 u.m'nin ise uygun tane boyutu olabileceğini ortaya koymuştur. Bu tane boyutunda belirlenen optimum parametrelerle yapılan zenginleştirme araştırmalarıyla %51.18 Cr203 tenörlü konsantre % 94.04 metal kazanma randımanıyla elde edilmiştir. İkinci olarak Sivas-Ulaş yöresindeki Barit Maden A.Ş.'ye ait sölestit zenginleştirme tesisinin tikner alt akımından alman ve %76.78 SrS04 içeren ve %85'i -lOOum olan hammaddenin zenginleştirilebilirliği araştırılmıştır. Yapılan zenginleştirme araştırmalarıyla %94.40 SrS04 tenörlü konsantrenin %87.35 verimle kazanılabileceği anlaşılmıştır. Çalışmanın üçüncü aşamasında ise Gemerek-Yeniçubuk bölgesinden alman ve zor yıkanabilir kömürler olarak nitelendirilen hammadde kullanılmıştır. Söz konusu kömür %35.75 kül içerikli olup -0.5 mm de yapılan yıkama çalışmalarıyla %19.20 küllü temiz kömür %79.82 yanabilir verimle elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Ph.D Thesis DE?İŞİK HAMMADDELERİN MULTİ GRAVİTE SEPARATÖRÜ İLE ZENGİNLEŞTİRME PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI Nevzat ASLAN Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet CANBAZO?LU In this study, the operating parameters of MGS, a new process designed to recover fine fraction by gravity separation were studied. First, the operating parameters for a chromite ore from Kangal-Eymir-Güneyocak were investigated. The ore contains 24% Cr203 and is liberated at 250 urn with a degree of liberation of 85%. However experimental work indicated that this size is too coarse to be enriched and -100 um is the suitable size for better results. The experiments carried out at optimum conditions revealed that it was possible to obtain a 5 1. 18 Cr203 concentrate with 94.04% recovery. In the second phase-work, the possibility of enrichment a celestite ore containing 76.78% SrS04 and having a size of 85% -100 um were investigated. It was found out that the production of a concentrate assaying 94.40% SrS04 was possible with a recovery of 87.35%. In the third step, difficult coals from Gemerek-Yeniçubuk district were used. The ash content of this material was 35.75% and experimental work carried out with -0.5 mm material provided a clean coal of 19.20% ash with a 79.82% combustible recovery.