Tereke kayıtlarına göre Yunt Dağı nahiyesi köylerinin sosyal ve ekonomik durumu (1850-1900)
Social and economic condition of the villages in Yunt Mountain subdistrict according to the estate records (1850-1900)
  1. Tez No: 477010
  2. Yazar: ZEYNEP GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yunt Dağı, tereke, Manisa, kassam, sosyal ve ekonomik yapı, Yunt Mountain, estate, Manisa, qassam, social and economic structure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada 1850-1900 yılları arasında Manisa Şer'iyye Sicilleri içerisinde yer alan Yunt Dağı nahiyesi köylerine ait tereke kayıtları incelenerek nahiye köylerinin sosyal ve ekonomik durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada Manisa Yazma Eser Kütüphanesi'nde bulunan 293, 295, 296, 299, 302, 303, 308, 310, 311, 315, 316, 318, 320, 324, 325, 328, 331, 332, 338, 346, 347, 349, 352, 354, 357, 359, 361, 364 numaralı defterlerden alınan 626 tereke kaydı kaynak olarak kullanılmıştır. Çalışmada, nahiyeye tabi köy ve aşiretlere ait terekelerden elde edilen bilgiler üç bölüm halinde incelenmiştir. Çalışmanın giriş kısmında, incelediğimiz dönemde Manisa'nın idari taksimatı, şer'iyye sicilleri ve tereke kayıtları hakkında genel bilgiler verilmiş olup ardından kaynak olarak kullanılan Manisa tereke kayıtları hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın birinci kısmında ise tereke kayıtlarının sosyal ve ekonomik açıdan analizi yapılmıştır. Bu bağlamda tereke sahiplerinin aile yapısı, taşıdıkları lakap ve unvanlar, meslekleri, vefat yerleri ve nedenleri ve terekelerden yapılan kesintiler hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise tereke sahiplerinin mal varlıkları hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Bu bölümde ise tereke sahiplerinin gayrimenkulleri, menkulleri, nahiyede servetin oluşumu ve servet dağılımı hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışma sonuç, kaynakça ve ek bölümleri ile neticelendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, social and economic condition in the villages of this district are tried to be put forward by examining the estate records of the villages in Yunt Mountain subdistrict in Manisa Shari'a court registers between 1850 and 1900. 626 estate records from the books of no. 293, 295, 296, 299, 302, 303, 308, 310, 311, 315, 316, 318, 320, 324, 325, 328, 331, 332, 338, 346, 347, 349, 352, 354, 357, 359, 361, 364 in Manisa Manuscript Library are used as a source in the study. Information obtained from the estates of the villages and tribes subject to subdistrict is examined in three chapters. In the entry section of the study, general information about Manisa's administrative division, Shari'a court registers and estate records and then Manisa estate records as a source is given. In the first chapter of the study, estate records are economically and socially analyzed. In this context, the information about estate owners' family structure, their nicknames and titles, professions, places of death and causes of death as well as deductions from the estate is provided. In the second chapter of the study, the assets of the estates owners are evaluated. In this chapter, information about estate owners' real estates, moveable properties, formation of wealth and distribution of wealth is given. The study is concluded with the conclusion, bibliography and appendix.