Kendini Susturma Ölçeği'nin Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması
The Turkish adaptation, validity reliability study of Silencing the Self Scale
- Tez No: 477071
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ŞİRVANLI ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kendini susturma, Kendini Susturma Ölçeği, geçerlilik, güvenirlik, Self silencing, self silencing scale, validity, reliability Date: 09.05.2017
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, bireylerin romantik ilişkilerini nasıl sürdürecekleri hakkında geliştirdikleri inançlarıyla birlikte bir grup davranışı beraberinde getiren, düşünce, duygu ve isteklerin yoğun şekilde bastırılmasını ve partnerinin isteklerine uyum sağlanmasını içeren kendini susturma şemasını ölçebilmek amacıyla geliştirilen Kendini Susturma Ölçeği'nin (KSÖ) Türkçe uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri İstanbul'da yer alan çeşitli üniversitelerde öğrenimlerine devam eden üniversite öğrencilerinden elde edilmiştir (180 kadın %64.2, 100 erkek %35.8). Katılımcılara bilgilendirilmiş onam formu, Kendini Susturma Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri (KSE), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Ölçeğin iç tutarlılık, madde toplam puan korelasyonu ve test-tekrar test güvenirliği ile yapı geçerliği, yakınsak geçerlik ve ayırt edici geçerlik hesaplamaları yapılmıştır. KSÖ'ye yönelik gerçekleştirilen Doğrulayıcı Faktör Analizi sonuçları, ölçeğin orijinaline uygun biçimde dört faktörlü bir yapının benimsenmesinin uygun olduğunu göstermiştir. KSÖ'nün iç tutarlılık katsayısı α= .86 olarak elde edilmiş, test tekrar test bağıntısı r=.74 olarak bulunmuştur. KSÖ'nün geçerlik sınaması için kullanılan diğer ölçekler olan KSE ve YİYE II alt ölçekleri ile anlamlı korelasyon gösterdiği bulunmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda, Kendini Susturma Ölçeği'nin Türkiye'de yürütülen klinik uygulama ve araştırmalarda kullanılabilirliği açısından, kabul edilebilir düzeylerde geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the adaptation, validity and reliability of the Silencing the self scale (STSS) which is developed to measure the self silencing schema involving that individuals have enhanced about how to maintain their romantic relationships, along with a group of behaviors and beliefs, including suppression of thoughts, emotions and desires and correspond to the partner's wishes were executed. The data of the study were acquired from university students who continued their education at various universities in Istanbul (180 women 64.2%, 100 men 35.8%). Participants were asked to fill out Informed Consent Form, Silencing the Self Scale (STSS), Brief Symptom Inventory (BSI), Experiences in Close Relationships-Revised II (ECR) and Rosenberg Self-Esteem Scale. Internal consistency, item total score correlation and test-retest reliability, construct validity, convergent validity and discriminant validity were calculated. The verification Factor Analysis results for the STSS indicated that it would be appropriate to adopt a four-factor structure in accordance with the original scale. The internal consistency coefficient of the STSS was obtained as α = .86, and the test retest correlation was found to be r = .74. It was found that the STSS correlated significantly with the other scales used for the validity test, BSI and ECR subscales. In accordance with the findings, it was determined that the Self-Silencing Scale was a valid and reliable evaluation tool at acceptable levels in terms of clinical practice and its usefulness in researches conducted in Turkey.