İlkokullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin değer algıları ile örgütsel vatandaşlık davranışlarını gerçekleştirme düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between the value perceptions and the levels of realizing organizational citizenship behaviors of the school administrators and teachers working in primary schools
- Tez No: 477070
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışları, Değer Algıları, İlkokul, Organizational Citizenship Behaviors, Value Perceptions, Primary School
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, Aksaray ilinde bulunan ilkokullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin değer algıları ile örgütsel vatandaşlık davranışlarını gerçekleştirme düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın verileri 2015-2016 öğretim yılında Aksaray ili merkez ilçe sınırları içerisinde bulunan ilkokullarda görev yapan 20 okul müdürü, 27 müdür yardımcısı ve 210 sınıf öğretmeninden elde edilmiştir. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, Podsakoff, MacKenzie, Moorman ve Fetter (1990) ve Moorman (1991) tarafından geliştirilen, Polat (2007) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği”ileSchwartz (1992) tarafından geliştirilen ve Kuşdil ve Kağıtçıbaşı (2000) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Schwartz Değerler Ölçeği-Schwartz Value Servey (SVS)kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizindefrekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma ve Pearson Korelasyon testi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada müdürlerin ve öğretmenlerin en fazla yardımseverlik değerine, en az güç değerine önem verdikleri, müdür yardımcılarının ise en fazla özdenetim değerine, en az güç değerine önem verdikleri; müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışlarını gerçekleştirme düzeylerinin oldukça yüksek olduğu; müdür yardımcılarının değer algıları ile örgütsel vatandaşlık davranışlarını gerçekleştirme düzeyleri arasında anlamlı ilşki olmadığı; müdürlerin örgütsel vatandaşlık davranışlarını gerçekleştirme düzeyleri üzerinde değer algılarının %24,7 oranında etkili olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of the study is to determine the relationship between the value perceptions and the levels of realizing organizational citizenship behaviors of school administrators and teachers working at the primary schools in the central district of Aksaray Province. Data of the study were obtained from 20 school principals, 27 deputy school principals, and 210 classroom teachers working in the primary schools in Aksaray province in 2015-2016 educational year. Relational screening model was used in the study. Data were obtained using“Organizational Citizenship Behavior Scale”which was developed by Podsakoff, MacKenzie, Moorman, and Fetter (1990), and Moorman (2007), adapted to Turkish by Polat (2007), and Schwartz Value Survey (SVS) which was developed by Schwartz (1992), and adapted to Turkish by Kuşdil and Kağıtçıbaşı (2000). In the analysis of the data, frequency,percentage, arithmetic mean, standart deviation, and Pearson Correlation Test, and regression analysis were used. It was found in the study that the school principals and teachers considered the value of helpfulness the most important and the value of power the least important; the deputy school principals considered the value of self-control the most important and the value of power the least important; the levels of realization of the organizational citizenship behavior of the school administrators and teachers were significantly high; there was no significant relationship between the value perceptions and the levels of realization of the organizational citizenship behavior of the deputy school principals; the value perceptions of the school principals were 24.7% effective on their levels of realizing organizational citizenship behavior.