Yaşam alanı resimleri bağlamında lirik anlatımlar
Lyrical expressions in the context of living space pictures
  1. Tez No: 477114
  2. Yazar: MEHTAP SALDIRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. SERAP EMMUNGİL KARAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Painting, game, living space, daily living space, space, lyric
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tarih boyunca resimde başat elemanlardan biri olan mekânın algılanışı ve sunuluşu çok farklı şekillerde olmuştur. Mekânın lirik anlatımını sergileyen yaklaşımlar özellikle duyguların ifadesi bakımından sanatçılara ilham kaynağı olmuştur. Bireyi tüm yaşantılarıyla en iyi betimleyen yaşam alanı olarak mekân, ressam için, gerçek bir mekân algısının yerine resimsel bir duygulanımın lirik ve bir bakıma oyunsal ifadesidir. Birey, günlük yaşam alanını oyunlar aracılığıyla sanata dâhil eder ve kendini anlamlandırır. Birey, tıpkı oyun oynama faaliyetinde olduğu gibi resim yaratımında da gerilim, sevinç, haz gibi duyguları deneyimler. Bu sayede günlük hayatın monotonluğundan uzaklaşarak rahatlar. Oyun ve resim iç içe geçmiş lirik bir anlatım yoluyla mekânsal bir kurgu oluşturur. Araştırma kapsamında, bir takım sanatçıların yaşam alanına yaklaşımlarındaki çocuksu ve lirik anlatım incelenmeye çalışılmıştır. Sanatçıların resimlerinde yer alan oyunsu ifade örnekleri ayrı ayrı ele alınarak irdelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, başta bireyin kendini sanat yoluyla anlamasının yanında sanatta da belirli kişisel bir yaklaşım geliştirerek anlatım dili oluşturmanın, anlamanın ve yorumlamanın üzerinde durulup kişisel uygulamaların sonucunda resim sanatının oyun unsuru aracılığıyla masumiyet barındırabileceği gözlemlenmiştir. Anahtar Sözcükler Resim, oyun, yaşam alanı, günlük yaşam alanı, mekân, lirik
Özet (Çeviri)
Throughout history, the perception and presentation of the space, which is one of the most prestigious elements in the picture, have come in many different forms. The approaches exhibiting the lyrical narrative of the space have been inspiration for artists especially in terms of emotions. Space is the Lyric and expressive playful expression of a pictorial emotion, rather than a real sense of space, for the painter, as the living space that best describes the individual with all his experiences. The individual includes the art of daily living through games and makes sense of himself. The individual experiences feelings such as tension, joy, pleasure in painting as well as in playing games. It relaxes away from the monotony of everyday life. The game and painting form a spatial fiction through a lyrical narration that is intertwined. In the scope of the research, childish and lyrical narratives about the approach of some artists to their living space were tried to be examined. The examples of the playful expressions in the artists' pictures have been tried to be examined separately. In this context, it has been observed that, in addition to understanding the artist through art, it is also possible to develop a specific personal approach in art, to form a narrative language, to focus on understanding and interpretation and as a result of personal practices, innocence through the play element of painting art.