Türk resim sanatında grafik tasarım öğelerinin incelenmesi
- Tez No: 477173
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİLÜFER IRMAK AKÇADOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Resim Sanatı, Graphic Design, Painting
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma içerisinde resim sanatına grafik tasarımın yaptığı etkiler incelenmiştir. Öncesinde grafik tasarım resim sanatı içerisinde değerlendirilmekteyken 19. asrın sonlarına doğru ayrı bir sanat dalı olmuştur. Önemli teknolojik buluşlarla değişim gösteren hayat şartları kapsamında toplumdaki sanatsal anlayış da değişmiştir. Modernizm adı verilen bu süreç sonrasında sanata etki yapan teknolojik, ekonomik, sosyolojik unsurlar vardır. Teknolojik gelişmeler paralelinde görsellik ve iletişimin ehemmiyetli olması grafik tasarımın uygulama sahasını daha geniş hale getirmiştir. Grafik tasarım çok boyutlu bir sanat dalı olmakla birlikte kapitalist sistemler gereği meydana gelen tüketim kültürüne hizmet etmekte olan etkili bir dil oluşturmuştur. Günümüze dek meydana gelen sanat akımlarının yaptığı katkılarla grafik tasarım sanatı fotomontaj, kolaj, illüstrasyon, baskı resim tekniklerini resme dahil ederek bu sanatı etkilemiştir. Bunun neticesinde resimden figür çıkartılıp renkler ve geometrik biçimlerle duyguların ifade edilmiş olduğu, tipografinin resme dahil edilerek dinamizm, hız gibi kavramların meydana getirildiği, fotoğraflar ve gazete küpürlerinin yapıştırılmasıyla elde edilebilen kolajlar gibi pek çok eser grafik tasarım anlayışı kapsamında üretime sokulmuştur. Bu çalışmanın amacı resim sanatında grafik tasarım öğelerini inceleyebilmektir. Bu kapsamda örneklemeler üstünde durularak ilgili ressamlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study; The effects of graphic design art on painting art were investigated. The art of graphic design, which was evaluated in the prior art, was accepted as a separate art branch by the end of the 19th century. Due to great technological inventions and changing living conditions, society's understanding of art has also been transformed. From this process, which is also called modernism, there are sociological, economical and technological factors that affect art. In parallel with technological developments, the importance of communication and visuality has expanded the fields of application of graphic design art. Graphic design, a multi-faceted art form, has created an effective language that serves the consuming cultures created by capitalist systems. With the contributions of the art movements up to this day, he has influenced graphic design art, print painting, illustration, collage, photomontage techniques into painting art. As a result, many works such as newspaper clips, photographs and collages obtained by attaching typographical expressions and speed dynamism by expressing emotions with geometric shapes and colors by removing the figure from the picture have begun to be produced in graphic design. The aim of this thesis is to examine the interaction of painting art with graphic design. Sampling was emphasized in this direction and related painters were examined.