Devlet tiyatrolarında 2003?2007 yılları arasında yapılan afişlerin tasarım ve içerik açısından incelenmesi
The design and content analysis of the posters of state theatres made between 2003-2007
- Tez No: 257238
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ankara Devlet Tiyatrosu, Biçim, İçerik
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada, Devlet Tiyatrolarının 2003?2007 temsil sezonlarında yapılan afişlerin, tasarım ve içerik bakımından incelenmiştir.Araştırmada afiş tasarımı, tasarım ögeleri ve ilkeleri, Türkiye ve Dünya'da afiş sanatının gelişimi, Türk tiyatrosu ve tiyatro afişleri tarihsel boyutta incelenmiştir.Tezin konusuna ilişkin inceleme sahası olarak Devlet Tiyatroları belirlenmiş, ilgili resmi makamlar ile irtibata geçilerek ihtiyaç duyulan afişlerin fotoğraf kayıtları için gerekli izin alınmıştır.Araştırmanın örneklemini Ankara Devlet Tiyatroları oluşturmuş, 2003?2007 yılları arasında her temsil sezonundan 5 oyun afişi seçkisiz yöntemle seçilerek toplam 25 oyun afişi incelenmiştir. Afişlerin tasarım ve içerik açısından incelemesi yapılırken, bir eseri ögelerine ayıran eleştiri yöntemi uygulanmıştır. Bu yöntem ile afişlerin biçim ve içerik olarak incelemeleri yapılmıştır. Afişlerin biçim olarak incelemesi yapılırken, tasarım ögeleri ve ilkeleri tablo oluşturularak ele alınmıştır. İçerik incelemesinde ise tanıtımı yapılan temsillerin özetleri ve analizleri yer almıştır.2004?2005 temsil sezonundan itibaren Ankara Devlet Tiyatroları afişlerinin her bir temsil sezonunda ayrı bir görsel düzen oluşturduğu görülmektedir. Afişlerde, oluşturulan bu düzen çerçevesinde çeşitli ögelerden yararlanılarak anlatım birliği sağlanmış ve bu yolla verilmek istenilen mesaj etkin bir biçimde alıcıya ulaştırılmaya çalışılmıştır.Araştırma sonucunda, Ankara Devlet Tiyatroları'nın belirlenen temsil sezonlarındaki afişlerinin biçimsel yapılarının içerik ile bütünlük oluşturacak şekilde tasarlandıkları görülmektedir.Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlara dayalı olarak, araştırmacı tarafından öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the posters of act seasons between 2003-2007 of State Theatres has been analysed in terms of their design and content.In the research, poster designing, the rules and elements of designing, the development of the art of poster in Turkey and the world, the Turkish theatre and theatre posters have been analysed historically.The State Theatres have been determined as the research field in accordance with the topic of thesis and the permission necessary for the photograph records of the required posters has been obtained through contacting the related chairs.Ankara State Theatre having been the sample of the research, 25 performance posters have been analysed chosen 5 from each of the acting seasons between 2003-2007 with random method. The method of criticising which classifies the elements of a work has been used while analysing the posters in terms of their design and content. With this method, the analysis of the format and theme of the posters have been made. While analysing posters formally, the elements and rules of designing have been examined by creating charts. In addition to this, there are abstracts of the actings that are presented in the analysis of the content.Since the acting seaons of 2004-2005, it is seen that in each of the acting seaons, Ankara State Theatres have formed different visual formations. While analysing the posters formally, the elements of design have been discussed by creating chart. In the content analysis, there are the abstracts and analysis of the acts that have been introduced.As a result of the research, it is seen that the posters of the selected acting seasons of Ankara State Theatres were designed collectively in regards to their form and content.Based on the results of the research, there have been provided some proposals by the researcher.Key Word: Ankara State Theatres, Form, Content.