Finansal farkındalık, finansal okuryazarlık ve finansal erişim düzeyleri üzerine bir çalışma: Silifke Ticaret ve Sanayi Odası örneği
Financial awareness, financial literacy and a study on financial access levels: Silifke Chamber of Commerse and Industry example
  1. Tez No: 477181
  2. Yazar: FİLİZ EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK KORKMAZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Farkındalık, Finans, Finansal Sistem, Finansal okuryazarlık, Finansal Erişim, Financial Awareness, Finance, Financial System, Financial Literacy, Financial Access
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Finansal farkındalık, finansal okuryazarlık ve finansal erişim alanında literatüre katkı sağlaması amacıyla yapılan bu çalışmada Silifke'de faaliyet gösteren ve Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı 400 işverenin finansal farkındalık, finansal okuryazarlık ve finansal erişim düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi Silifke Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı 400 işveren olup, işverenlere yapılan anket sonucunda elde edilen veriler istatistiksel analizler sonucunda incelenmiştir. Üç bölümden oluşan araştırmanın giriş bölümünde araştırmanın amacı ve önemi belirtilerek literatüre katkısı ele alınmış, birinci bölümde araştırma konusuna ait literatür araştırması yer almakta olup finansal farkındalık, finansal okuryazarlık ve finansal erişim kavramları ve bu alanda yapılan faaliyetler incelenmiş, ikinci bölümde araştırma modeli oluşturularak örneklem, veri toplama araçları ve konusuna ilişkin bulgular ortaya konularak yorumlanmış son olarak üçüncü bölümde ortaya çıkan bulgular yorumlanarak değerlendirmelere yer verilmiştir. Araştırma bulguları sonucunda finansal farkındalık ile finansal okuryazarlık arasında pozitif yönlü istatistiksel anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca işverenlerin demografik özellikleri ile finansal farkındalık, finansal okuryazarlık ve finansal erişim düzeyleri incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda 18-25 yaş aralığındaki katılımcılar ile 31-35 yaş ve 41-45 yaş aralığındaki katılımcılar arasında istatistiksel anlamlı bir fark çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the financial awareness, financial literacy and financial access levels of 400 employers operating in Silifke and registered in the Chamber of Commerce and Industry in order to contribute literatüre in the field of financial awareness, financial literacy and financial access. The sample of the study is 400 employers registered in the Silifke Chamber of Commerce and the data obtained as a result of the survey on the employers are analyzed as a result of statistical analysis. In the first part, a literature survey of the research topic is included and the concepts of financial awareness, financial literacy and financial access and the activities carried out in this area are examined. In the second part, the research model is created and the sample, data The collection tools and the findings related to the topic were analyzed and finally the findings emerged in the third chapter were evaluated and interpreted. As a result of research findings, it is seen that there is a positive statistically significant relationship between financial awareness and financial literacy. In addition, the demographic characteristics of employers and financial awareness, financial literacy and financial access levels were examined. As a result of the analysis, there was a statistically significant difference between the participants in the age range of 18-25 years and the participants in the age range of 31-35 years and 41-45 years.