2010 yılında başlayan siyasi gelişmeler: Arap Baharı'nın sonu, Suriye iç savaşı
Political developments started in 2010: the end of Arap Spring, Syrian civil war
- Tez No: 477298
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA AKGÖNENÇ MUĞİSUDDİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye iç savaşı, Arap Baharı, Ortadoğu, Esed rejimi, Halk Ayaklanmaları, Syrian Civil War, Arab Spring, Middle East, Assad Regime, Popular Uprisings
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Ortadoğu'ya baktığımızda arkeolojik kazılar sonucu insanlığın ve tarihin ilk alanı olarak görebiliriz. Tarihin ve uygarlığın beşiği konumunda olan Ortadoğu coğrafyası; yer altı kaynaklarının zengin oluşundan batılı ülkeler, teknolojik gelişimlerinde Ortadoğu'nun hammaddelerini kullanmayı amaçlamıştır. Bu da politik bir çatışmayı beraberinde getirmiştir. Böyle bir coğrafyada Tunus'ta bir gencin kendisini yakması ile halkın sokaklara dökülmesinin ardından başlayan Arap Baharı, kısa bir zamanda da birçok ülkeyi de etkisi altına almıştır. Her ülkede ya rejim değişikliğine gidilmiş ya da reformlarla bu etkilenme süreci kısa sürede son bulmuştur. Aynı şekilde Suriye de Arap Baharı'ndan etkilenmiştir. Ancak Suriye'de farklı bir şekilde sonuçlanmış: Arap Baharı Suriye'de bir iç savaşa dönüşmüştür. Tezin amacı ise; Arap Baharı'nın Suriye de iç savaşa dönüşmesi, gerek bölgesel gerekse uluslar arası güçlerin de etkisiyle Suriye iç savaşında herhangi bir uzlaşmaya gidilmemesi, uzun sürmesinin ve hala son bulmamasının nedenleri araştırılmıştır. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Suriye coğrafyasının tarihsel sürecine kısaca değinilmiştir. Bu bağlamda Suriye'nin dini ve etnik yapısına bakılıp birbirleri ile etkileşim süreci incelenmiştir. Aynı zamanda bu bölümde Suriye'nin siyasi yapısı askeri darbeler dönemi, Hafız Esed dönemi ve Beşer Esed dönemine yer verilmiştir. Ardından Suriye'nin ekonomik yapısı ele alınmıştır. İkinci bölümde, Arap Baharı'na giden süreçte uluslar arası güçlerin Suriye politikasına değinilmiş olup Suriye politikasında etkili olan küresel ve bölgesel güçlerin kısa tarihi ile Suriye politikalarını inceleyip gidilen bu iç savaşta ne derecede etkili olduğuna tezde yer verilmiştir Üçüncü bölümde ise, genel olarak Arap Baharı'ndan etkilenen ülkelerin ne gibi nedenlerle başlayıp nasıl son bulduğunu ve neden Suriye'de bu baharın son bulmayıp bir iç savaşa dönüştüğü yer almıştır. Suriye'deki savaşı etkileyen iç aktörlerin bu savaştaki etkilerinden bahsedilmiştir. Türkiye'nin bu savaşta kendine üstlendiği görevler de ele alınmıştır. Son olarak da Suriye'nin geleceğine ilişkin öngörülerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
When we look at the Middle East, we can see it as the first area of humanity and history as revealed by archaeological excavations. Western countries aimed to use the raw materials in the Middle East for their technological developments as the Middle East geography, the cradle of history and civilization, was rich in terms of underground resources. This has brought about a political conflict. In such a geography, Arab Spring, which started in Tunisia after a young man burned himself and people rushed into the streets, influenced many countries in a short period of time. In every country, either a regime change took place, or this period of influence ended up with reforms after a short while. Likewise, Syria was also influenced by the Arab Spring. However, things turned out to be different in Syria: The Arab Spring turned into a civil war in Syria. The aim of the thesis is to research the reasons of the transformation of the Arab Spring into a civil war in Syria and the failure to reach a conciliation by the influence of regional or international powers, an issue which has remained unsettled for a long period of time. This thesis consists of three parts. In the first part, the historical process of the Syrian geography is briefly mentioned. In this context, the religious and ethnic structures of Syria and their interaction with each other are examined. This section also addresses the political structure of Syria during the period of military coups, the period of Hafez al-Asad and the period of Bashar al-Assad. Then the economic structure of Syria is discussed. In the second part, the Syrian policy of the international powers the Arabian Spring is addressed, along with a short history of the global and regional powers influencing the Syrian policy and the effect of their Syrian policies on the civil war. In the third part, it is discussed how the process started and ended in those countries affected by the Arab Spring in general terms, and why this spring did not end up in peace in Syria and turned into a civil war. The influence of internal actors in the Syrian civil war is addressed. The duties that Turkey has assumed in this war are also discussed. Finally, projections about the future of Syria are presented.