Sağlık sektörü örgütsel çatışmalar ve mobbing
Health sector organizational conflict and mobbing
  1. Tez No: 477309
  2. Yazar: DİLEK ÇELİKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Conflict, Health Sector Conflicts, Organizational Conflict
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Sağlıkla ilgili herhangi bir mesleği icra etmek; gönüllülük esasına dayanır. Mutsuz sağlık çalışanı toplumumuzun yaşadığı ancak gerekli ciddiyetle yaklaşılmayan toplumsal sorunlardan biridir. Yeterli değeri görmediğini düşünen sağlık çalışanları, emeklerinin karşılığını alamamaktan, yapılan düzenlemeleri sınırlı ve yetersiz bulmaktan ve toplumun ciddi sıkıntısı olan şiddetin her türlüsüne maruz kalmaktan yılmış, tıbbi terminoloji adı“Tükenmişlik Sendromu”ile mücadele etmektedir. Sağlık Sektörü sorunları oldukça karmaşık ve detaylıdır. Nedenleri de sorunlar kadar çeşitlidir. Hastanelerde birçok uzmanlığın bir arada çalışma zorunluluğu, Sosyal Devlet anlayışında ücretsiz olan sağlık hizmetinin özel sektörün aktif katılımı sonucu değişimi, çalışan haklarında yapılan düzenlemeler, eğitsel sıkıntılar, teknolojik yenilenmeler ve devlet sağlık politikaları nedenler arasında yer alan temel başlıklardır. Hızlı gelişen her sahada yönetsel, hukuksal, iş kalite düzey ve güvenliği, çalışan haklarının korunması gibi sorunların varlığı olağan kabul edilebilmekte; sorunların profesyonel platformlarda tartışılıp çözüm aranması sektör açısından sevindirici bulunmaktadır. Tez de anket soruları Özel-Devlet Kurumu farkı gözetmeden sektörün tüm çalışanlarına yöneltilmiş, çalışanların mutsuzluk kaynakları ve yönetim kaynaklı sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır. Anket sorularını cevaplayan katılımcıların kişi ve kurum isimleri gizli tutulmuştur. Mobbing kavramı günümüzün en sıkıntılı yönetsel süreçlerinden biridir ve Sağlık Sektörü ile birlikte sıklıkla anılıyor oluşu; anket ve tez sürecinde etkili olmuştur. Yönetsel anlamdaki eksikliklerin çatışma süreçlerine etkisi, sağlık çalışanlarının stres, şiddet ve baskı algıları, mesleklerine olan sevgileri ve sağlık sektöründe gördükleri en büyük sıkıntıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Anket sonuçları hipotezleri genellikle doğrulamaktadır. Sonuç bölümünde çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Anahtar Kelime: Çatışma, Sağlık Sektörü Çatışmaları, Örgütsel Çatışma
Özet (Çeviri)
Performing any health related profession is based on volunteerism. Unhappy health worker is one of the social problems that our society has been experiencing, but it is not taken seriously. Health workers, who think that they are not appreciated enough, are tired of not being paid off for their labor, finding the regulations made limited and insufficient, and being exposed to all kinds of violence, which is a serious problem of the society, and they are struggling with Burnout Syndrome, as it is called in medical terminology. The problems of Health Sector are complex and detailed. Their causes are as varied as the problems. The necessity for many specialties to work together in hospitals, the change in free health service brought about by the inclusion of private sector, the regulations made about rights of employees, educational problems, technological renewal and state health policy are the main topics among the causes. The existence of problems such as managerial, legal ones as well as those about business quality, level and security, and protection of employee rights in every fast-growing field is being considered as usual; and the fact that problems are being discussed in professional platforms and solutions are sought is regarded pleasing. In the thesis, the questions of the questionnaire were directed to all the employees of the sector without regard to the difference of between Private and Public Institutions, and the sources of unhappiness and management-related problems of the employees are tried to be found. The personal information and the institutions of participants who responded to the questionnaire are kept confidential. The concept of mobbing is one of the most troublesome administrative processes of our time and the fact that it is often referred to within the Health Sector has been effective in the process of questionnaire and dissertation. The impact of the managerial shortcomings on the conflict processes, the health workers' perceptions of stress, violence and pressure, their affection for their profession and the biggest problems they have experienced in the health sector have been tried to be determined. The questionnaire results generally confirm the hypotheses. In the conclusion, solutions are tried to be found.