Doğal gaz dağıtım sektöründe mobbingin iş sağlığına etkisi
Effect of mobbing on occupational health in natural gas distribution sector
  1. Tez No: 816337
  2. Yazar: BURAK KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL ÇİÇEK ZENGİN BİNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Psikoloji, Public Health, Petroleum and Natural Gas Engineering, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Stres, Özel Sektör, Doğal Gaz Dağıtım, Mobbing, Stress, Private Sector, Natural Gas Distribution
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KOCAELİ SAĞLIK VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde: İş ve sağlık arasındaki ilişki iki yönlü olup, birbiri arasındaki etkileşim düzeyine mobbingin etkisi ortaya konulacaktır. Mobbing, günümüzde yeni dile getirilmeye başlanmakla birlikte ilk çalışma yaşamının varlığından beri süregelen bir işyeri hastalığıdır. Psikolojik yıldırmanın yoğun ve yıkıcı etkiler yaratması, bu eyleme duyarlılıkla yaklaşma gereğini arttırmaktadır. Mobbing sürecinde işini ve sağlığını kaybeden çalışanlar duygusal, fiziksel ve ekonomik olarak zarar görmektedir. Sosyo-psikoloji ve sosyo-ekonomi çalışmalarına doğrudan etkisi Mobbing çalışmaları, son zamanlarda örgüt psikolojisi ve örgütsel davranış üzerinde çalışanların sıkça araştırdığı ve iş yerlerinde çoğu çalışanın bildiği ve kullandığı bir kavram haline gelmiştir. Yıldırma, bastırma, yok sayma, bezdirme veya psikolojik şiddet olarak ifade edilebilen mobbing, birçok olumsuz sonucu beraberinde getiren bir işyeri kâbusudur. Bu olumsuz sonuçlardan biri de hiç şüphesiz ki çalışanın performansı ile ilgilidir. Potansiyel risk etkenleri olarak statü çatışması, pasif liderlik vb. etmenlere bağlı yönetilemeyen zaman, yorgunluk, özgüven eksikliği gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmada, işyerinde çalışanlara karşı mobbing olup olmadığı ve var olan mobbingin iş sağlığına etkisi ortaya konulmak istenmiştir. Araştırmanın konusu, Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri personellerinin mobbing uygulamasına maruz kalıp kalmadıklarını ve iş sağlığına etkilerini belirlemektir. Araştırma Doğal Gaz Dağıtım Şirketi personellerinden; 50 kadın, 50 erkek olmak üzere 100 personele anket uygulanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis: The relationship between work and health is bidirectional, and the effect of mobbing on the level of interaction between each other will be revealed. Mobbing is a workplace disease that has been going on since the first working life, although it is just beginning to be mentioned today. The intense and destructive effects of mobbing increase the need to approach this action with sensitivity. Employees who lose their jobs and health during the mobbing process are damaged emotionally, physically and economically. Mobbing studies, which have a direct impact on socio-psychology and socio-economic studies, has recently become a concept that is frequently researched by those working on organizational psychology and organizational behavior, and that most employees know and use in their workplaces. Mobbing, which can be expressed as intimidation, suppression, ignoring, harassing or psychological violence, is a workplace nightmare that brings many negative consequences. One of these negative results is undoubtedly related to the performance of the employee. Status conflict, passive leadership, etc. as potential risk factors. Conditions such as unmanageable time, fatigue, lack of self-confidence arise due to factors. In this study, it is aimed to reveal whether there is mobbing against the employees in the workplace and the effect of existing mobbing on occupational health. The subject of the research is to determine whether the personnel of Natural Gas Distribution Companies are exposed to mobbing and its effects on occupational health. Research Natural Gas Distribution Company personnel; A questionnaire will be applied to 100 personnel, 50 women and 50 men.