Türkiye-Afrika ilişkilerinin politik ekonomisi: Sudan örneği
The political economy of Turkey and African relations: The case of Sudan
- Tez No: 477353
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SITKI BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Türkiye – Afrika İlişkileri, Sudan, Politik Ekonomi, Sudan'da Sivil Toplum Kuruluşları, Afrika Açılım Eylem Planı, Turkish Foreign Policy, Turkey-Africa Relations, Sudan, Political Economy, Civil Society Organizations in Sudan, African Initiative Action Plan
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sudan özelinde Türkiye ve Afrika ilişkilerinin politik ekonomisini ele alan bu tez çalışması, 1998 yılında uygulamaya konulan Afrika Açılım Eylem Planı sonrasındaki sürece odaklanmasının yanı sıra; günümüz ilişkilerini daha iyi anlamlandırmak amacıyla okuyucuya tarihsel bir perspektifte sunmaktadır. Türkiye'nin uzun yıllar önemsemediği; fakat tarihsel, kültürel ve coğrafi açılardan yakın olduğu Afrika kıtasına, özellikle 2000'li yılların başından itibaren ilgi duyması Türk akademi literatüründe de kayda değer boşluk yaratmıştır. Bununla birlikte literatürdeki çalışmalarda Türkiye – Afrika ilişkileri genel çerçevede ele alınmaktadır. Buradan hareketle çalışmanın, hem Sudan özelinde hem de politik ekonomi çerçevesinde ele alınmasıyla literatüre katkı yapmak amaçlanmıştır. Bu amaçlar çerçevesinde çalışmada, TÜİK'den elde edilen ekonomik veriler, hükümetlerin uygulamaya koyduğu politikalar ve sivil inisiyatiflerin projeleri koordineli bir şekilde ele alınmak suretiyle analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda görülmüştür ki; Sudan özelinde Afrika'da sivil inisiyatiflerin ve hükümetlerin ortaya koyduğu eylemler ekonomik angajmanları da beraberinde getirmiş ve Türk ekonomisine kayda değer manada olumlu etki yapmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study, which focuses on the economy of the relations between Turkey and African policy specific to Sudan, concentrate on the process after the African Initiative Action Plan put into effect in 1998, in addition to this, this thesis study present historical perspective to reader in order to better understand the contemporary relations. Turkey had not been paying attention for many years; but, interest in the African continent, especially at the beginning of the 2000s, which is close to historical, cultural and geographical aspects, has created a significant gap in Turkish academic literature. Nevertheless, in the literature studies, Turkey - Africa relations are considered in general frame. It is aimed to contribute to the literature by working in this context, both within the context of Sudan and within the framework of political economy. In the framework of these objectives, the economic data obtained from TURKSTAT, the policies put into practice by governments and the projects of civil initiatives were analyzed in a coordinated manner. The result of analysis is that; the actions taken by civil initiatives and governments in Africa, specific to Sudan, brought with it economic commitments and had a positive impact on the Turkish economy in a significant.