1945 sonrası toplumsal olayların etkisindeki sanat ortamı ve seramik sanatı
Effects of post-1945 social events on art & ceramics
- Tez No: 477360
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE DİLBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: II. Dünya Savaşı Sonrası Sanat Ortamı, Çağdaş Seramik Sanatı, Toplumsal Olayların Yansıdığı Sanat Eserleri, Art Environment After World War II, Modern Ceramic Arts, Art Works Reflecting Social Events
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın ilk bölümünde, 1945 sonrası toplumsal olayların etkisiyle değişen sanat ortamında kendini gösteren eğilimler, dönemsel olarak, önemli sanatçılarıyla incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde çağdaş seramik sanatının dünyadaki yenilenme ve değişim süreci ele alınmış, sanatsal seramiğin doğuşu ve 20.yy'ın ikinci yarısındaki sanat ortamından etkilenen seramik sanatının, o dönemden günümüze kadar olan süreci anlatılmıştır. Üçüncü bölümde 1950 sonrası Türkiye'de endüstrileşme süreciyle ve batı kaynaklı etkilerle sanatın gelişiminden, siyasal ortamın iniş çıkışlarından, burjuvaziye karşı gelişen devrimci sanattan günümüze kadar olan döneme değinilerek, bu sanat ortamındaki Çağdaş Türk Seramik Sanatının gelişimi anlatılmış ve günümüzde de önemli eserler veren sanatçılarıyla örneklendirilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde günümüzde toplumsal olayların seramik sanatına yansımalarına örnek olabilecek uygulamalara yer verilmiştir. Bu tez çalışması için yapılan uygulamalar, toplumsal durumun biçimsel yansımaları olarak, öznel bir üslup ve plastik bir anlatımla, seramik malzemeyle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, toplumsal değişim sürecinde önemli bir yere sahip olan sanatçının, toplumsal olaylara bakışı ve yorumlayışıyla, bu tarihsel değişim sürecinin seramik sanatındaki yansımalarını incelemektir.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, trends that occured in the art environment which is changed by social events after 1945, are examined era by era with its significant artists. In the second part of this study, renewal and changing process of modern ceramic arts are addressed, the birth of artistic ceramics and the process of ceramic arts affected by the art environment of the second half of the 20th century are explained from that day to this. In the third chapter, industrialization in Turkey after 1950 and development of art by West influenced effects, rise and fall of political environment, the process of revolutionary art arose against bourgeoisie is touched upon, until today, modern Turkish ceramic arts development in this art environment is explained and the artists composing significant works are exemplified. In the fourth part of the study, practises that may be example for reflections of social events in ceramic arts is mentioned. Practices for this thesis study are made of ceramic materials as formal reflections of social conditions, with subjective wording and plastic expression. The purpose of this study is to examine the reflections of this historical changing process on ceramic arts with artists, who occupy an important position in process of social change, perspective and comments on social events.