KOBİ'lere kredi verme davranışı: Türk bankacılık sektörü'nde bir uygulama
Lending attitude to SME: An application in Turkish banking sector
  1. Tez No: 477443
  2. Yazar: RABİA YETGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ kredileri, Türk Bankacılık Sektörü, banka grupları, regresyon analizi, SME lending, Turkish Banking Sector, bank groups, regression analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı bankaların Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) kullandırdıkları kredileri etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Bu amaçla kamu, katılım, yerli-özel ve yabancı banka gruplarının her birinin davranışını etkileyen faktörler araştırılmıştır. KOBİ'lere kredi kullandırma tutumlarını etkilediği düşünülen bankacılık sektörüne özgü değişkenler ve makroekonomik göstergeler kullanılarak regresyon analizi yardımıyla çalışmanın hipotezleri test edilmiştir. Yapılan analizden elde edilen sonuçlara göre, katılım, yerli-özel ve yabancı banka gruplarında kredi verme tutumu mevduat faiz oranı ve kredilerin gayrisafi yurtiçi hasıla(GSYİH)'ya oranından etkilenirken, kamu bankalarının kredi verme tutumu sadece kredilerin gayrisafi yurtiçi hasıla(GSYİH)'ya oranından etkilenmektedir. Aktif karlılığı değişkenin hiçbir banka grubunda kredi verme tutumunda etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to put forward the factors that affecting Small and Medium Enterprises (SMEs) loans used by the banks For this purpose, factors affecting the behavior of each of the public, participation, indigenous-private and foreign bank groups are investigated. Hypotheses of study have been tested with regression analysis using macroeconomic indices and banking sector specific variables that are thought to influence credit lending attitudes to SMEs. According to result of the analysis, while the lending attitude in participation, domestic-private and foreign bank groups is affected by deposit interest rate and the ratio of lending to gross domestic product (GDP), the lending behavior of state-controlled bank group is affected only the ratio of lending to gross domestic product (GDP). Return on assets variable does'nt affect SMEs lending attitude for any banking group.