Türkiye'de kültürel değişmenin göstergesi olarak batılılaşma: Ziya Gökalp ve Niyazi Berkes örneği
Westernization as a indicator of cultural change in Turkey: The case of Ziya Gökalp and Niyazi Berkes
- Tez No: 477498
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MAZMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Değişme, Türkiye'de Batılılaşma, Culture, Cultural Change, Westernization in Turkey
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışma, ülkemizdeki değişim dinamikleri ve Batı karşısındaki konumumuz üzerinde durulmuştur. Toplumsal değişme, toplumsal hayatın zorunlu bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarih boyunca tüm toplumlar bu değişimi az veya çok, kimi zaman da hızlı veya yavaş yaşamışlardır. Bu araştırma, Gökalp'in yazdıklarından yola çıkılarak O'nun bir sistematik içinde ortaya koyduğu, ana fikri, çağdaş bir İslam Türklüğü yaratmayı gaye edinen ve kısaca Türkleşmek-İslamlaşmak, Muasırlaşmak olarak belirttiği bu orijinal düşünce üzerinde bir fikir jimnastiği yapmaktır. Ve aynı zamanda Niyazi Berkes'in Türk devrimi hakkındaki temel fikirleri ve Türk devrimiyle ilişkili olarak laiklik ve batıcılık kavramları ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, sosyo-kültürel değişme sürecinde Türk toplum yapısında meydana gelen köklü değişimler ele alınmıştır. Bu çalışma, eleştirel olmaktan ziyade daha çok kavramsal niteliktedir. Niyazi Berkes ve Ziya Gökalp'in görüşlerine yer verilirken bu düşüncelerin doğruluğu veya diğer bilim adamları tarafından kabul edilip edilmediği sorgulanmamaktadır. Genel anlamda Türk düşünce hayatında önemli bir konumda yerini almış ve bilime değerli katkılarda bulunan Ziya Gökalp ve Niyazi Berkes'in bu konu hakkındaki fikirlerine odaklanılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social change has been appeared as a compulsory consequence of social life. Throughout the history, all societies have experienced this change more or less and sometimes slowly and rapidly. This study, the basis of what he wrote Gokalp It revealed in a systematic, Main idea, a contemporary Muslim Turkishness Who aspired to create and shortly Turkicization to-Islamization to, Becoming to As noted This original idea ideas on It is to do gymnastics. And at the same time Niyazi Berkes's Turkish revolution on the basis of opinions and in conjunction with the Turkish revolution secularism and westernization concepts are discussed. The purpose of this study, Socio-cultural change in process Turkish society structure The radical changes occurring are discussed. Research, Rather than being critical more is conceptual Niyazi Berkes and Ziya Gokalp's The opinion given in place given the accuracy of these idea or other by scientists is questionable whether is accepted. Generally Turkish intellectual life have been replaced and their contributions to science Ziya Gokalp and Niyazi Berkes's opinion on this subject has tried to focus.