Kentsel suçun kamu düzenine etkileri bağlamında bir araştırma: Kırıkkale örneği
A research on the effects of urban crime to the public order: The case of Kırıkkale
- Tez No: 477499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kentlileşme, Kentsel Suç, Kamu Düzeni
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, kent, kentleşme, kentlileşme kavramları çerçevesinde kentsel suç ve kamu düzeni ilişkisini incelemek ve kentsel suçun kamu düzenine etkilerinin anlaşılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Kırıkkale il merkezinde yaşayan 18 yaş üzerindeki 534 kişiye anket form uygulanmıştır. Uygulanan anket formda üç farklı ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekler bireyi tanımaya dair 'demografik bilgiler', 'kamu düzeni hakkındaki düşünceler' ve 'Kırıkkale'de kendini güvende hissedip hissetmeme düzeyi' şeklindedir. Elde edilen veriler SPSS 18.0 programında analiz edilmiş, ANOVA, t-testi, frekans, korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularında kentleşme sürecinin kentlileşme ve kentsel suç ile ilişkileri tespit edilmiş ve bu bağlamda bireyi sapmaya iten sebeplerden birinin de kentlileşme düzeyiyle ile ilgili olduğu anlaşılmıştır. Araştırma bulgularında elde edilen bir diğer husus ise kentsel suçun kamu düzenini ve bireylerin kamu düzenine dair düşüncelerini doğrudan olumsuz bir şekilde etkilediğidir. Bu olumsuzluklar daha çok bireylerin güvenlik ve sağlık ile ilgili düşüncelerinde ortaya çıkmış ve bu konularda endişeli oldukları anlaşılmıştır..
Özet (Çeviri)
This research is undertaken to investigate the connections between urban crime and public order within the scope of the urban, urbanization and being urbanite themes to comprehend the impacts of urban crime to the public order. For this purpose, a survey is conducted to 534 adult denizens of Kırıkkale. The survey form is comprised of three levels of components. These are“demographic information”to get to know the participant,“thoughts on public order”and on their“level of feeling secure or insecure”. The obtained data is analysed with SPSS 18.0, ANOVA, t-test, frequency, correlation, multi-collinear regression methods are implemented. The presented research findings reveals the connections among urbanization process, level of urbanization and urban crime and in this context, it comes out that the rate of urbanization is one of the motives which is pushing individuals into the crime On the other hand, research findings also give insight on the matter of urban crime which affects individuals adversely regarding their thoughts on public order. It is found out that denizens' thoughts and concerns on security and health are interrelated with urban crime and public order perceptions. Keyword: Urban, Urbanization, Being Urbanite, Urban crime, Public order.