Bilim ve sanat merkezi'nde eğitim alan 6. ve 7. sınıf öğrencileri ve velilerinin üstün/özel yetenek, zekâ ve akademik başarı kavramlarıyla ilgili metaforları
Metaphors related to gifted and talented, intelligence and academic achievement concepts of 6th and 7th grade students and their parents educated at the science and art centre
  1. Tez No: 477516
  2. Yazar: SEYİT KARABURÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY DOĞAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim ve Sanat merkezi, Özel yetenek, Zeka, Akademik başarı, Metafor, Science and art centre, Gifted and talented, Intelligent quotient, Metaphor, Achievement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Karaburçak, Seyit“Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim alan 6. ve 7. Sınıf öğrencileri ve velilerinin üstün/özel yetenek, zeka ve akademik başarı kavramlarıyla ilgili metaforları”, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2017. Bu araştırma, Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim alan 6. ve 7. Sınıf öğrencileriyle, velilerinin üstün/özel yetenek, zeka ve akademik başarı kavramlarıyla ilgili metaforlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Kırşehir ili Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi'nde 60 öğrenci ve 52 veliye kişisel bilgi formu ve metafor formu uygulanmıştır. Uygulanan form Kişisel bilgiler bölümü, metafor bölümü ve görüşler bölümünden oluşturulmuştur. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde analizleri yapılmıştır. Ayrıca çeşitli tablo, grafik ve şekillerle sonuçlarla ilgili bilgiler verilmiştir. Araştırma sonuçlarında özel yetenekli öğrencilerle velilerin“üstün özel yetenek”“zek┓akademik başarı”kavramlarında ürettikleri ilk 10 metaforun içerik ve anlam farkına bakılmaksızın incelenmiştir. Buna göre özel yetenekli öğrencilerin ürettikleri ilk 10 metafor toplam ürettikleri 180 metafor içerisinde 27 adetle %15'lik dilimi oluşturmaktadır. Velilerin ürettikleri ilk 10 metafor toplam ürettikleri 156 metafor içerisinde 29 adetle %19'lik dilimi oluşturmaktadır. Cinsiyet faktörüne göre özel yetenekli kız ve erkek öğrencilerin üstün/özel yetenek kavramına yönelik ürettikleri metaforlar 6 kategoride incelendiğinde kız öğrencilerin“Yararlı faydalı olan unsur olarak…”kategorinde % 5 oranında erkeklerden fazla metafor ürettikleri görülmüştür. Bu da kız öğrencilerin daha duygusal olmaları ve duygusal zekalarının daha yüksek olmasından kaynaklandığı varsayılmıştır.
Özet (Çeviri)
Karaburcak, Seyit“Metaphors related to gifted and talented, intelligence and academic achievement concepts of 6th and 7th grade students and their parents educated at the Science and Art Centre”Master's Thesis, Kırıkkale, 2017. This research has been conducted with 6th and 7th grade gifted and talented students and their parents at the Science and Art Centre, to examine the metaphors on the concepts of“gifted and talented, intelligence and academic achievement”. For this purpose, personal information form and metaphor form have been applied to 60 students and 52 parents in Kirsehir Yusuf Demir Science and Art Centre. In the survey form, the personal information section, the metaphor section and the opinions section have been located. Frequency and percentage analyses of the obtained data have been performed. In addition, various tables, graphics and figures have been given about the results. In the research results, the first 10 metaphors that gifted and talented students and parents have produced in the concepts of“gifted and talented”,“intelligence”and“academic achievement”have been examined irrespective of content and meaning difference. According to this, the top 10 metaphors that gifted and talented students have produced constitute 15% of the total 180 metaphors they have produced which is 27 in number. The first 10 metaphors that parents have produced constitute 29% of the total 156 metaphors they have produced which is 29 in number. While examining gifted and talented female students' and male students' produced metaphors for the concepts of gifted and talented in 6 categories according to the gender factor, it has seen that female students produced %5 more metaphors than male students in the category of“Useful as beneficial element ...”. This result is presumed to be due to the fact that the girls are more emotional and their inner intelligence is higher.