Meslek liselerinde iş sağlığı ve güvenliğinin bilinirliği: Yapılan ve yapılması gereken çalışmalar Karabağlar ilçesi örneği
Occupational health and safety awareness in vocational high schools: Studies that are carried out or in progress: The example of Karabağlar district
- Tez No: 477574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEMİN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Teknik ve Mesleki Eğitim, Anket, Değerlendirme, Occupational Health and Safety, Technical and Vocational Education, Survey, Assessment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, günümüz çalışma koşullarında yapılması zorunlu hale gelmiş olan uygulamaların en verimli olması beklenenleri arasındadır. İş sağlığı ve güvenliğinin verimli olması demek; yapılan işin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, iş yürütülürken herhangi bir aksamaya yol açılmaması demektir. Bununla birlikte işlerin zamanında yetişmesi, iş veriminin artması, zaman kaybının azalması, işgücü kaybının azalması demektir. İşverenin yapılan işlerden maddi ve manevi açıdan memnun olması demektir. Çalışanın güvenli bir ortamda çalışmasının garantilenmesi, bedenen ve ruhen tam bir iyilik haline sahip olması, meslek hastalığına tutulma riskinin ortadan kalkması, iş kazası neticesinde ölüm riskinin yok olması, kalıcı sakatlık ve yaralanmaların önüne geçilmesi demektir. Yapılan sağlıklı, güvenli ve kayıpsız işler neticesinde devlet bütçesinde büyük katkıların sağlanması, bu zamana kadar çekilen acıların ve zararların ortadan kalkması demektir. Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği adına ilk bilgilerin verildiği, ilköğrenimin sağlandığı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki ve teknik eğitim veren kurumlarda eğitim alan öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği bilgisi ve tutumları hazırlanan anketle ölçülmeye çalışılmıştır. Bu amaçla İzmir'in Karabağlar ilçesindeki mesleki ve teknik eğitim veren kurumlardaki öğrenciler örneklem olarak seçilmiş ve değerlendirmeye alınmıştır. Bu çalışmadan elde edilmiş sonuçlar ile iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan çalışmalar değerlendirilmiş olup, yapılabilecek çalışmalar için öneriler sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety are among the mandatory practices of today's working environment, which are expected to provide the highest efficiency. Efficient occupational health and safety will ensure that the works are carried out in a healthy manner and without any interruptions. Additionally, it will also assist in meeting deadlines, increasing productivity, decreasing the amount of wasted time and reducing workforce loss. It will eventually ensure the material and moral satisfaction of the employer for the works conducted. When the employees are provided with a safe working environment, this will ensure the physical and mental health of the employees, eliminate the risk of occupational illnesses, and prevent permanent disabilities and injuries. Works conducted in a safe and healthy manner, and without any losses will also lead to significant contributions to the government budget, and eliminate the pain and damages incurred to date. For this study, the knowledge level and position of students attending vocational and technical education institutions of the Ministry of National Education, where they are first introduced to occupational health and safety education, were assessed with a survey. The sample group selected for assessment consisted of students attending vocational and technical education institutions in Karabaglar, Izmir. This study aims to assess the outcomes of the survey in consideration with the studies carried out in the field of occupational health and safety, and to make recommendations for any future studies.