Açma-kapama anahtarlama ile optiksel olarak atmosfer ortamında sesin kodlanarak iletilmesi
- Tez No: 47778
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK ÖZEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Audio Signal, Optical Communication, Digital Communication, Coding, Asynchronous Transmission, On-OffKeying
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AÇMA-KAPAMA ANAHTARLAMA İLE OPTİKSEL OLARAK ATMOSFER ORTAMINDA SESİN KODLANARAK İLETİLMESİ Pelin AKSOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Faruk ÖZEK 1997, Sayfa: 141 Jüri : Doç.Dr. Faruk ÖZEK Prof.Dr.Mümtaz YILMAZ Prof.Dr.Erdem YAZGAN Bu çalışmada, ses sinyali Açma-Kapama Anahtarlama (On-Off keying-OOK) ile ve kodlama yapılarak optiksel olarak iletilmiştir. Ses sinyali yükseltilip filtrelenerek 200 Hz - 3,5 KHz band genişliğine indirgenmiştir. Seri çıkışlı bir telekomünikasyon elemanı ile 8 bitlik A-tipi kodlama yapılmıştır. Seri olarak çıkan ses sinyali bilgisi paralele çevrilip kodlanmıştır. Kod sözcüğü seriye çevrilerek uygun sürücü katlarından geçirildikten sonra bir laser diyod ile üetümiştir. Alıcıda sinyal şekillendirilip tekrar çevirme işlemleri yapılarak sinyal dekodlanmıştır. Dekodlanan sinyal analoğa çevrilip hoparlörden çıkış elde edilmiştir. Alıcı ve verici arasındaki zamanlama sayısal devreler kullanarak gerçeldeştirilmiştir. Asenkron iletim gerçekleştirildiği için alıcı ve verici arasındaki işaretleşme, işaretleşme bitleri ile sağlanmıştır. Bunlara ek olarak, sistemin performansının belirlenmesi açısından Band Genişliği, Menzil, Bit Yanılgı Oram (BER) ve Sinyal/Gürültü oram (SNR) ölçümleri yapılmıştır. Alıcı optiği için, Cassegranian objektif ile yoğunlaşana mercek karşılaştınlmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Ses Sinyali, Optik İletim, Sayısal İletişim, Kodlama, Asenkron İletim, Açma-Kapama anahtarlama.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master thesis CODING AND OPTICAL TRANSMISSION OF AUDIO SIGNALS THROUGH THE ATMOSPHERE USING ON-OFF KEYING Pelin AKSOY Ankara University Graduate School of Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Faruk ÖZEK 1997, Page: 141 Jury: Assoc.Prof.Faruk ÖZEK ProfDr.Mümtaz YILMAZ Prof.Dr.Erdem YAZGAN In this thesis, coding and transmission of an audio signal through the atmosphere using On-OfF keying (OOK) was realized. The audio signal was amplified and band limited to 200 Hz - 3.5 KHz. Eight bit A-law coding was accomplished using a telecommunications device with serial output. The serial data output was converted into parallel format and was coded. The eight bit code word was then converted to serial form and transmitted with a laser diode through the atmosphere. Shaping and decoding of the received signal was realized at the receiving end. The decoded data was converted to analog form and fed to a loudspeaker. The timing at the transmitter and receiver ends were accomplished by digital circuits and signaling was implemented with signaling bits. Range, Band-width, Bit Error Rate and Signai-to-Noise Ratio were measured for an idea of system performance. A Cassegranian Objective and Condenser lens were compared for the receiver optics.