Müge çiçeğinin (Convallaria majalis) bazı biyoaktivitelerinin belirlenmesi ve diğer bazı çiçeklerle birlikte parfüm tasarımında kullanılabilirliğinin araştırılması
Determination of some bioactives of lily of the valley (Convallaria majalis) and investigation on the usability for perfume design with some other flowers
- Tez No: 477802
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Müge Çiçeği, Fenolik Bileşenler, Proteaz Enzimi, Kozmetik, Parfüm, Üç Fazlı Sistem, Uçucu ve Aroma Verici Bileşenler, C.majalis, Fenolik Compounds, Protease Enzyme, Perfume, Cosmetic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada Muğla ve çevresinde Nisan-Mayıs aylarında doğal olarak yetişen, ve hoş kokusu ile dikkat çeken müge çiçeğin (Convallaria majalis)'den proteaz enzimi saflaştırıldı. Ayrıca müge çiçeğinin uçucu yağının elde edilmesi ve başka çiçeklere ait uçucu yağlarla nota kavramı esas alınarak bir araya getirilmesi ve yeni parfüm kombinasyonlarının tasarlanması hedef olarak seçilmiştir. Proteaz enzimi prtoeinlerin peptitlere ve aminoasitlere hidrolizini katalizler. Hem endüstriyel hem de biyokimyasal uygulamalarda en önemli enzim gruplarından biridir. Müge çiçeğinden (C.majalis) proteaz enzimi saflaştırmak için CM-Sephadex iyon değişim kromotografisi ve TPP yöntemi kullanılarak proteaz enzimi saflaştırıldı. Enzim için optimum pH ve optimum sıcaklık, kazein, azokazaein, jelatin, hemoglobin, azoalbümin substratları için KM ve Vmax değerleri belirlendi. Müge çiçeğinden (C.majalis) saflaştırılan proteaz enziminin saflığını kontrol etmek için SDS-PAGE kullanıldı. Enzimin molekül ağırlığının 54,347 kDa olduğu jel filtrasyon kromatografisinden yararlanılarak hesaplandı. Enzim aktivitesi üzerine 10 mM, 1 mM, 0,1 mM SDS, EDTA, β-merkaptoetanol bileşiklerinin ve 10 mM, 1 mM, 0,1 mM Mg2+, Ca2+, Mn2+, Ni2+, Hg2+, Fe2+, Fe3+ katyonlarının etkisi araştırıldı. Headspace GC/MSD ile uçucu ve aromaverici bileşenleri analiz edildi. Yapılan çalışmalar Müge (C.majalis) çiçeklerinin, proteaz enzimini, uçucu organik bileşenlerde; citronellol (9.6%), geraniol (8.4%), benzylalcohol (35%), phenylacetonitrile (3.0 %), farnesol (1.9 %) and 2,3-dihydrofarnesol (0.88 %), green grassy notes: (Z)-3-hexen-1-ol (11 %), (Z)-3-hexenyl acetate (7.8%) içerdiği belirlendi. Parfüm; Kimya Bilimin güzel kokulardan yola çıkarak geliştirdiği, sezgisel ve sanatsal bir kombinasyondur. Çalışmamızın amacı çerçevesinde müge çiçeğinin uçucu yağ bileşenleri ve fenolik bileşenleri analiz edilerek içeriği belirlenmiştir. Müge çiçeğinin yanı sıra; Frezya, menekşe, pembe/mor sümbül, nergis, gül, mimoza, orkide, sandal/sedir ve sığla ağacından da su buharı destilasyonu ve ekstraksiyon işlemleri sonucu uçucu yağlar elde edilmiştir. Daha sonra nota kavramı doğrultusunda denemeler yapılmış ve özellikle pembe sümbül ve teber sümbülü ile müge çiçeğinin çok uyumlu olduğu belirlenmiştir. Bu uyum dikkate alınarak parfüm tasarımları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the protease enzyme was purified gathering the plant flower (Convallaria majalis), which grows naturally in Muğla and its environs in April-May, and which is also known as pearl flower and attracts attention with pleasant smell The goal was to combine the essential oil of the flower and the essential oils of other flowers, based on the notion concept, and to test new perfume combinations. Proteases enzymes catalayses hydrolysis of proteins to peptides and amino acids. They are one of the important groups both in biochemical and industrial applications. TPP method and CM-Sephadex ion exchange chromatography were used for purification of the protease from C.majalis flowers. Optimal pH and temperature and Km and Vmax values for casein, azocasein, azoalbumin, gelatin, hemoglobin substrats for purified enzyme were calculated. Sodium dodecyl sulphate polacrylamide gel electrophoresis was applied for control of the protease enzyme purified from C.majalis and molecular weight of purified protease enzyme is determined as 54,347 kDa by using gel filtration chromotografphy. The effect of Hg2+, Mn2+, Ca2+, Fe2+, Fe3+, Ni2+, Mg2+ (10 mM, 1 mM, 0,1 mM) cations and EDTA, SDS and β-mercapto ethanol chemicals on enzyme activity were studied. Headspace GC / MSD and volatile and aromatizing components were analyzed. As a result of the analysis shows C.majalis flowers, protease enzyme, volatile organic compounds; citronellol (9.6%), geraniol (8.4%), benzyl alcohol (35%), phenylacetonitrile (3.0 %), farnesol (1.9 %) and 2,3-dihydrofarnesol (0.88 %), green grassy notes: (Z)-3-hexen-1-ol (11 %), (Z)-3-hexenyl acetate (7.8%) Contained. Perfume is an intuitive and artistic combination developed by the science of chemistry from the way of good smell. As a result, the content of essential oil components and phenolic components of apricot flower was determined in this framework. In addition to the article flower; Freesia, violet, pink / purple hyacinth, daffodil, rose, mimosa, orchid, sandal/cedar and soya wood were also obtained as a result of volatile distillation and extractions. Later on in the direction of the notation concept, experiments were carried out and it was determined that the pink hyacinth and tebless hyacinth and the apricot flower were very harmonious. Perfume designs were realized by taking this harmony into consideration