Bazı trypetinae (Diptera: tephritidae) türlerinin spermateka morfolojileri üzerine bir elektron mikroskopu çalışması
A scanning electron microscopy study on spermathecaea morphology of some trypetinae (Diptera: Tephritidae) species
  1. Tez No: 477849
  2. Yazar: FATMA ZEHRA AVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Meyve sinekleri, Trypetinae, Spermateka, SEM, Fruit flies, Trypetinae, Spermathecaea, SEM
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi Entomoloji Laboratuvarında bulunan bazı meyve sineği örneklerinin spermateka yapılarının SEM ortamında görüntülenip morfolojileri incelemeleri yapılmıştır. Örnekler 1998-2014 arasında Türkiyenin farklı bölgelerinden toplanmıştır. Çalışmada Trypetinae alt familyasına ait (Myiopardalis pardalina, Carpomyia vesuviana, Myoleja korneyevi Rhagoletis cerasi, Rhagoletis berberidis) türlerinin spermateka yapıları %10'luk potasyum hidroksit (KOH) içerisinde yaklaşık 30 ile 90 dakika arasında değişen sürelerde kaynatıldıktan sonra disekte edilerek spermateka yapıları çıkarılmıştır. Daha sonra çıkarılan spermateka yapıları staplar üzerine yerleştirilerek taramalı elektron mikroskobunda (SEM) fotoğraflanarak incelendi. Ayrıca SEM ortamında elde edilen görüntüler tanıtıcı karakterler olarak verilerek spermateka yapılarının tanımlamaları yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin kıyaslanması yapılarak Trypetinae alt familyasına ait bazı türlerin spermateka yapılarının morfolojik olarak benzerlik ve farklılıkları ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, spermathecal structures of some fruit files specimens have monitorized in scanning elektron microscopy (SEM) and examined which is available in Entomology Laboratory of Gaziantep University. Samples were collected between 1998-2014 in different reegions of turkey. Abdomenes of species belonging to Treypetinae subfamily (Myiopardalis pardalina, Carpomyia vesuviana, Myoleja korneyevi Rhagoletis cerasi, Rhagoletis berberidis) were boiled in %10 potassium hidroxide between 30-90 minutes and dissected for spermhatecal structures. Than, dissected materials have been put on the staps and examind by scanning electron microscopy (SEM). Also, images of specimens which is obtained in SEM have been given as identifier characters for spermhatecal structures. Finnaly, results of acquired data have been compared ınterms of similarities and differences of spermathecal structures of some species belonging to Trypetinae subfamily.