Laparoskopik kasık fıtığı tamirinde kendiliğinden tespit olan yamalarla tespit materyali gerektiren yamaların kullanımının klinik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison the clinical outcomes of self-gripping mesh versus staple fixation mesh in laparoscopic inguinal hernia repair
  1. Tez No: 477969
  2. Yazar: ÖMER CENK CÜCÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN UMUT BARBAROS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, Kendiliğinden tutunan mesh, Kronik kasık ağrısı, Yama tespiti, Inguinal hernia, Mesh fixation, Postoperative pain, Self-gripping mesh
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Kasık fıtığı onarımları, dünya genelinde genel cerrahi pratiğinde en sık yapılan ameliyatlardır. Bunların %15 kadarı laparoskopik olarak gerçekleştirilmektedir. Çalışmanın amacı laparoskopik kasık fıtığı tamirlerinde tespitli ve tespitsiz yama kullanımının klinik sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2013 ve Aralık 2016 tarihleri arasında kasık fıtığı ile başvuran ve laparoskopik fıtık tamiri uygulanan 40 hasta (E/K: 37/3) klinik takipleri retrospektif olarak incelendi. Olgular fıtık tamirlerinde kullanılan tespit materyali gerektiren (Grup 1, n = 20) ve tespit materyali gerektirmeyen (Grup 2, n = 20) yamaya göre iki gruba ayrıldı. Her iki grubun operatif ve takip verileri analiz edildi, ameliyat süreleri, ameliyat sonrası ağrı düzeyleri, komplikasyonlar, nüks gelişimi ve hasta memnuniyeti açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar yaş, cinsiyet VKİ değerleri, ASA skoru ve ek hastalıklar açısından birbirine benzer gruplardı. Bu grupların ortalama takip süreleri sırasıyla 31.8 ve 25.8 ay idi. Grup 2'de (52,75±17,58 dk) ortalama ameliyat süresi Grup 1'e (64,75±16,66 dk) göre istatistiksel olarak daha düşük (p=0,033) saptandı. Postoperatif komplikasyon olarak 2 olguda seroma 2 olguda üriner retansiyon görüldü. Hastanede kalış ve iş-sosyal yaşama dönüş süreleri açısından istatistiksel fark saptanmadı. Ameliyat sonrası 1.saat, 1.hafta VAS ağrı skorları Grup 2'de daha düşük olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Uzun dönem takiplerde Grup 1'de 1 nüks saptandı, hiçbir olguda kronik kasık ağrısına rastlanmadı. Sonuç: Tespit materyali gerektirmeyen yama hızlı, etkili, düşük ağrı, komplikasyon ve nüks sonuçları açısından deneyimli cerrahların elinde güvenle uygulanabilir bir yöntem olarak görülse de geniş vaka serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Inguinal hernia repairs are the most common operations performed in general surgery practice around the world. About 15% of these are performed laparoscopically. The aim of the study is to compare the clinical outcomes of self-gripping mesh versus staple fixation mesh in laparoscopic inguinal hernia repair. Materials and Methods: Clinical outcomes of 40 patients (M/F: 37/3) who were admitted with inguinal hernias and treated laparoscopically between January 2013 and December 2016 were analysed retrospectively. Patients were divided to two groups according to the used meshes either the staple fixation group (Group 1, n = 20) or self-gripping group (Group 2, n = 20). The operative and follow-up data of the two groups were analyzed and compared in terms of operation time, postoperative pain, length of hospital stay, complications, recurrence rate and patient satisfaction Results: The groups were similar in terms of age, gender, BMI, ASA score, and co-morbidities. The mean follow-up time of these groups were 31.8 and 25.8 months, respectively. In Group 2 (52,75 ± 17,58 min), mean operative time was statistically lower (p = 0.033) than Group 1 (64,75 ± 16,66 min). 2 cases of seroma, 2 cases of urinary retantion were occured as a postoperative complication. There was no statistical difference in terms of hospital stay and return to work-social life. There was no statistically significant difference between VAS pain scores at 1st hour and 1. week after surgery, although it was lower in Group 2. In long term follow-up 1 recurrence was detected in Group 1, no chronic groin pain was determined. Conclusions: Self-gripping mesh appears to be a safe method in the hands of experienced surgeons in terms of rapid, effective, low postoperative pain, complications, and low recurrence rates, but further studies with larger sample sizes are necessary for subgroup analyses