Birinci karpometakarpal eklem osteoartozunda trapeziektomi ve tendon interpozisyon/süspansiyon artroplastisi sonuçları
The results of trapeziectomy and tendon interposition/ suspansion arthroplasty in first carpometacarpal joint osteoarthrosis
- Tez No: 478016
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN COŞKUNOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Birinci karpometakarpal eklem, Rizartroz, Trapeziektomi, Ligaman rekonstrüksiyonu ve tendon interpozisyonu, Süspansiyonplasti, First carpometacarpal joint, Rhizartosis, Trapeziectomy, Ligament Reconstruction and Tendon İnterposition, Suspensionplasty
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Birinci parmağın karpometakarpal (KMK) eklemi insan elinin kavrama konusundaki üstünlüğünü sağlamada çok önemli ve karakteristik bir fonksiyona sahip, eyer tipinde ve geniş hareket açıklığına sahip bir eklemdir. Başparmağın en tabanında yer alan bu eklem hayat boyu çok farklı fiziksel streslere maruz kalmaktadır. Osteoartroz, romatoid artrit, kapsüler ligamentöz yapıların postmenapozal laksitesi gibi durumlar bu önemli eklem yüzeyinin subluksasyonu ve ilerleyen dislokasyonuna neden olabilmekte, rotasyon aksının yer değiştirmesi ve kas kuvvetlerinin anormal etkilerinin ortaya çıkması ile artroz süreci geri dönülmez bir hal almaktadır. Birinci parmak KMK eklem osteoartrozuna günlük ortopedi kliniğinde çok sık rastlanır ve genellikle postmenapozal kadınlarda görülmesi ile öne çıkan bir patolojidir. Erkeklerde %7 insidansla bildirilmiş olan radyografik osteoartroz prevelansı postmenapozal kadın popülasyonunda %33'e yükselmektedir. Birinci karpometakarpal eklem osteoartrozu nedeniyle ortalama cerrahi uygulanma yaşı 60 olmakla birlikte erkeklere uygulanan cerrahi insidansı radyografik insidansa oranla daha da fazladır. Çalışmamızda bu hastalığın cerrahi tedavisinde uygulanan trapeziektomi ve tendon interpozisyon/süspansiyon artroplastisi operasyonunun sonuçları retrospektif bir olgu-kontrol çalışması ile değerlendirilmiş, değerlendirme genel veriler, hareket açıklığı ve kuvvet değerlendirmesi, ağrı ve memnuniyet skorlamaları üzerinden yapılmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda bu operasyonun ağrılı KMK eklem osteoartrozunda doğru endikasyonlarla uygulandığında ağrının %82 oranında azaltılması, % 15,2 fleksiyon kaybı, %19,7 ekstansiyon kaybı, %6,9 abdüksiyon kaybı ile tatmin edici düzeyde hareket açıklığı korunması, farklı gruplarda analiz edildiğinde %71 -%105 oranında kuvvet korunması özellikleri ile son derece etkin ve geçerli bir tedavi yöntemi olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The carpometacarpal (CMC) joint of the first finger which is sellar in shape that leads to a great range of motion, has a really important and characteristic function on human hand's dexterity of grip. This joint that is at the very base of the thumb is exposed to a variety of physical stresses life long. Conditions like osteoarthrosis, rheumatoid arthritis, postmenapausal laxity of the capsular ligamentous structures may cause subluxation and further dislocation of this important joint surfaces, by the change of the rotational arc's and appearence of abnormal affects of muscle forces, the arthrosis process becomes inevitable. First CMC joint osteoarthrosis is frequently encountered in daily orthopaedics clinic and this pathology comes forward being seen especially in postmenapausal women. The radiographic osteoarthrosis prevelance in postmenapausal women is as high as 33% while it's reported as 7% in men. Although the mean surgery age for first carpometacarpal osteoarthrosis is 60, the incidence of the surgery performed on men is more than the radiographic incidence. In this study, the results of the trapeziectomy and tendon interposition/suspension arthroplasty operation were evaluated retrospectively with a case control study, the evaluation consisting of general data, range of motion, grip strength evaluation, pain and satisfaction score analysis. As a result of this study, for its properties like 82 % decrease in pain, satisfactory range of motion preservation by 15,2% flexion loss, 19,7%extansion loss, 6,9% abduction loss and 71% to 105% maintanence of grip strength with analisation of different groups, this operation is found to be a highly effective and valid treatment method, when it is performed on true indications, in painful first CMC joint osteoarthrosis.