İzmir ili merkez ilçelerde su yolu ile bulaşan bildirimi zorunlu hastalıkların coğrafi bilgi sistemi ile mekansal analizi ve yoğunlaştığı riskli bölgelerin belirlenmesi, 2011-2015
Spatial analysis of compulsory infectious diseases via geographical information system, and determination of risky areas they are concentrated in İzmir central provinces, 2011-2015
- Tez No: 478049
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN KARABABA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Suyla bulaşan bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, hastalığın dağılımı, insidans, coğrafi bilgi sistemi, water-borne infectious disease, disease distribution, incidence, geographical information system
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bir ülke veya bir bölgede bulaşıcı hastalıkların türleri ve sayısı, dağılımı ve yoğunlaştığı yerler ile ilgili verileri elde etmek, bu hastalıkların hem önlenmesi hem de hastalığa hızlı müdahale edilmesi ile ilgili yapılan çalışmaların planlanmasında önemli yere sahiptir. Çalışmamızın amacı Ocak 2011- Aralık 2015 tarihleri arasında, son beş yıl içinde İzmir ilinde kayıt altına alınan, Su yoluyla bulaşan bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıkların özelliklerini belirlemek, insidanslarını bildirmek, kümelendikleri bölgeleri tespit etmek, yıllar içindeki artış veya azalış paternlerini değerlendirmekti. Verilerin değerlendirilmesinde coğrafi bilgi sisteminden yararlanıldı. Beş yıl içinde bildirilen su yoluyla bulaşan bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar arasında A grubu hastalıklar, İzmir ili genelinde ilk sırada görülürken, bu vaka sayılarının yıllar içerisinde anlamlı bir değişim göstermedikleri saptanmıştır. Bazı ilçelerde (Güzelbahçe ve Narlıdere gibi) ardışık senelerde, su yoluyla bulaşan bildirimi zorunlu hastalık grubundan hiçbirine ait bildiriminin olmaması bildirimi zorunlu hastalıkların kayıt ve bilgilendirme yolağında eksikliklerin olduğunu düşündürmektedir. Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıkların bildirimi yönünden eksikler ve hatalar olduğu gözlenmiştir. Bu bildirimlerin önemini vurgulayan eğitimlerin düzenli olarak sürdürülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Determination features of infectious diseases, investigate their types and quantity, distribution and accumulation in a country or a region is essential for planning strategies for both prevention and fast initial intervention of a diseases. The aim of our study was to determine the features of water-borne infectious diseases reported between January 2011 and December 2015, to determine their incidence, investigate the regions they cluster and to evaluate their increase or decline in years. In order to evaluate the data geographical information system was utilizes. The Group A diseases of water-borne infectious diseases were the most common diseases reported within five-year period in whole İzmir province, and also no significant alteration in the rate of the diseases was reported. The fact that no report on water-borne infectious diseases was determined within respective years leaded to question that there might be a deficiency in recording or declaration of the diseases. Insufficiency and inadequacy in reporting the water-borne infectious diseases was established. Regular educations emphasizing the importance of these reports should be conducted.