Non-astrositik primer santral sinir sistemi tümörlerinde DSC perfüzyon MR görüntüleme
DSC perfusion MR imaging in non-astrocytic primer central nervous system tumors
  1. Tez No: 478051
  2. Yazar: HUSEYN GULIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. ÖMER KİTİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: meningiom, DSC, perfüzyon MR, beyin tümörü
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Glial tümörlerin perfüzyon MR bulguları literatürde geniş olarak bulunmaktadır. Ancak meningiom, ependimom, lenfoma, hemanjioblastom, şvannom medulloblastom gibi non-astrositik primer beyin tümörlerinin DSC perfüzyon MR bulguları ile ilgili çalışma az sayıdadır. Çalışmamızda, bu nedenle, non-astrositik beyin tümörlerinin perfüzyon MR bulgularının ortaya konması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 53 hasta (15 meningiom, 13 lenfoma, 13 oligodendrogliom, 4 ependimom, 4 şvannom, 2 medulloblastom, 2 hemanjioblastom) dahil edildi. Olguların tümüne 3Tesla sisteminde DSC perfüzyon MR uygulanmıştır. Tüm tümörlerde maksimum rCBV ve rCBF değerleri ROİ tekniği ile hesaplanmıştır. Tümörlerin histolojik tipleri ile rCBVmax değerlerinin karşılaştırılması Oneway ANOVA Varyans Analizi ve Bonferroni Post HOC testi ile yapıldı. P değeri 0.05'den küçük olduğunda saptanan farklılıklar anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Bu olgularda ortalama rCBVmax (ortalama±st.sapma) değerleri: meningiomlarda 5.51±2.1, lenfomalarda 3.07±1.63, anaplastik oligodendrogliomlarda 2.49±0.9, oligodendrogliomlarda 3.92±2.11, ependimomlarda 5.77±2.24, şvannomlarda 5.03±1.92, medulloblastomlarada 1.79±0.97, hemanjioblastomlarda ise 7.65±0.91 olarak ölçüldü. Meningiomlarla lenfomaların rCBV değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark elde edildi (P0.05). SONUÇ: Perfüzyon MRG, non-astrositik beyin tümörlerinin de diğer santral sinir sistemi tümörlerinden ayırıcı tanısında yarar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The perfusion MR findings of glial tumors are widely available in the literature. However, there are few studies on DSC perfusion MRI findings of non-astrocytic primer brain tumors such as meningioma, ependymoma, lymphoma, hemangioblastoma, schwannoma, and medulloblastoma. For this reason, our study aimed to reveal perfusion MRI findings of non-astrocytic brain tumors. MATERIALS AND METHODS: 53 patients (15 meningiomas, 13 lymphomas, 13 oligodendrogliomas, 4 ependymomas, 4 schwannomas, 2 medulloblastomas, 2 hemangioblastomas) were included in the study. DSC perfusion MR was applied to all cases on 3T MRI scanner. The maximum rCBV and rCBF values were calculated by ROI technique in all tumors. Comparisons of rCBVmax values with the histological types of the tumors were made with a Oneway ANOVA and Bonferroni Post Hoc tests. P values of less than 0.05 were regarded as statistically significant difference. RESULTS: In our cases, mean rrCBV (mean±S.D.) values were 5.51 ± 2.1 in meningiomas, 3.07 ± 1.63 in lymphomas, 2.49 ± 0.9 in anaplastic oligodendrogliomas, 3.92 ± 2.11 in oligodendrogliomas, 5.77 ± 2.24 in ependymomas, 5.03 ± 1.92 in schwannomas, 1.79 ± 0.97 in medulloblastomas and 7.65 ± 0.91in hemanjioblastomas. There was a statistically significant difference between meningiomas and lymphomas (P0.05). CONCLUSION: Perfusion MRI findings may be helpful in distinguishing non-astrocytic brain tumors from other central nervous system tumors. KEY WORDS: meningioma, DSC, perfusion MRI, brain tumor.