Tip 2 diyabet hastalarında diyabet eğitimlerinin etkinliği
Efficiency of diabetes education in type 2 diabetes's disease
  1. Tez No: 478071
  2. Yazar: RECEP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHVEŞ TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, diyabet eğitimi, sağlık politikaları, Type 2 diabetes, diabetes education, health policies
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmaya, diyabet merkezine başvuran 18-65 yaş arasında en az 1 yıldır tip 2 diyabet olan hastalar alınmış olup, diyabet eğitimlerinin hastaların diyabet hakkındaki bilgi düzeylerine ve diyabet seyrine etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastaların (n:42) diyabet eğitimleri öncesi diyabet hastalığı ile ilgili bilgi düzeyleri, açlık kan şekeri, HbA1c, kan lipitleri gibi parametreleri ölçülmüş, hastalara aylık olarak eğitimler verilmiş, 3 aylık sürenin ardından aynı parametreler tekrar ölçülmüştür. Bulgular: Diyabet eğitimleri ile hastaların diyabete dair bilgi düzeylerinde genel olarak anlamlı değişimler gözlenmiştir. Ayrıca hastaların BKI (Beden Kütle İndeksi) ortalamalarında 0,34 kg/m2 azalma, açlık kan glukozunda ortalama 20,85 mg/dl azalma (p0,05). Sonuçlar: Diyabet eğitimleri tip 2 diyabet hastalarının biyokimyasal sonuçlarında ve bilgi düzeylerinde fark oluşturabilmektedir. Ayrıca hastane kalış süresi, hastane maliyetleri ve hasta komplikasyonları açısından bu çalışma sağlık politikalarına yön verebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to evaluate the knowledge level of patients about diabetes and the diabetes mellitus efficacy of diabetes educations, who agreed to participate in the study after informed consent for at least 1 year between the ages of 18-65 who applied to the center of diabetes. Methods: Patients' (n:42) information about diabetes mellitus, fasting blood glucose, HbA1c, blood lipids were measured before the diabetes education, the patients were given monthly educating and then the measurements were repeated. Finding: Significant changes were generally observed in diabetic education and diabetic knowledge levels of patients. In addition, there was a decrease of 0,34 kg / m2 in average BMI (body mass index) of patients, a decrease of 20,85 mg /dl in mean fasting blood glucose (p 0,05). Results: Diabetes education can make a difference in biochemical results and knowledge levels of type 2 diabetic patients. In addition, this study may direct health policies in terms of hospital stay, hospital costs and patient complications.