Sağlık kurumu akreditasyonu için sağlık çalışanlarının güçlendirilmesi
Empowerment of the healthcare employees for having accreditation a healthcare instution
  1. Tez No: 478093
  2. Yazar: NAZİFE BAHAR ÖZDERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DİKMETAŞ YARDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Akreditasyon, personel güçlendirme, sağlık çalışanları, sağlık çalışanlarının güçlendirilmesi, Accreditation, personnel empowerment, healthcare personnel, healthcare personnel empowernent
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Sağlık kurumunun, akreditasyon sürecine kurum çalışanlarını hazırlayabilmesi için, çalışanların akreditasyon hakkındaki bilgi düzeylerinden yola çıkılarak, personelin nasıl güçlendirileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma Şubat-Haziran 2017 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışalarına yönelik yapılmıştır. Literatür tarama ve uzman görüşlerinden faydalanarak hazırlanan anketin uygulanması ile veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 20.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programından yararlanılmıştır. Çalışma yapılan grupların kendi içindeki farkları belirlemek için Tek Faktör Varyans Analizi (ANOVA), iki grup arasındaki farkın belirlenmesi için Bağımsız İki Grup Arası Farkların Testi, değişkenler arasındaki ilişkinin gösterilmesi için korelasyon ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 513 (n=513) kişi katılmıştır. Çalışmaya katılanların anketlere katılımları incelenmiş, istatistiki analizler sonucunda akreditasyonun kuruma sağladığı faydalar açısından sadece cinsiyet (p=0,001), eğitim durumu (p=0,025) arasında farklılık bulunmuştur. Personel güçlendirme açısından sadece eğitim durumu (p= 0,017) ve kurumdaki görev (p= 0,040) arasında farklılık bulunmuştur. Kalite hedefleri, akreditasyonun kuruma sağladığı faydalar ve personel güçlendirme arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç: Kurumun akreditasyon sürecinde başarılı olabilmesi için personel güçlendirme uygulamalarına başlaması, personele gerekli hizmet içi eğitimlerin verilmesi ve sürece katılımlarının sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to determine how to empower employees in order to prepare them to accreditation process of the health instutition by based on the knowledge level of health instutition employees. Material and Method: The study was carried out between February and June 2017 for Ondokuz Mayis University Health and Research Center personnel. Data were obtained through the use of survey which prepare by using literature review and expert opinion. SPSS 20.0 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used for the analysis of the obtained data. To determine the differences within the study groups ANOVA, difference between the two groups Independent Samples Test, to show the relationship between variables correlation and regression analysis was used. Results: 513 (n=513) people participated in the study. Participants of the study were examined for their participation in the surveys, and as a result of the statistical analyzes, the difference for the gender (p=0,001) and the educational status (p=0,025) was found only in terms of the benefits accreditation provides to the institution. In terms of empowerment, there was only a difference for the educational status (p= 0,017) and the job at the instutition(p=0,040). Positive and statistically significant relationships were found between quality objectives, benefits accredited to the institution and personnel empowerment. Conclusion: In order for the institution to be successful in the accreditation process, it is recommended to start personnel empowerment practices, provide necessary in-service trainings to the personnel, and ensure participation in the process.