Sleeve gastrektomi patoloji spesimenlerinde görülen insidental patolojik bulguların analizi
- Tez No: 478136
- Danışmanlar: DOÇ. BARIŞ DOĞU YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: H. pylori, obezite, preoperatif endoskopi, sleeve gastrektomi, H. pylori, obesity, preoperative endoscopy, sleeve gastrectomy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Sleeve gastrektomi, obezite cerrahisinde giderek daha sık yapılmaya başlanan ve en az diğer obezite cerrahisi yöntemleri kadar etkin olduğu gösterilen bir tekniktir. Bu çalışmanın amacı, sleeve gastrektomi yapılmış olan hastaların patoloji spesimenlerinde rastlanan insidental bulguların incelenmesi ve bu patolojik durumların rehberliğinde preoperatif endoskopik yaklaşımın belirlenmesidir. Çalışmada Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde obezite nedeni ile sleeve gastrektomi ameliyatı yapılmış olan hastaların patoloji sonuçları incelenerek eşlik eden insidental patolojiler değerlendirildi. Hastaların yaşı, preoperatif boy, kilo ve VKİ'leri, eşlik eden komorbiditeleri, preoperatif endoskopi bulguları, postoperatif komplikasyon varlığı ve patoloji sonuçları kaydedildi. Bu çalışma, retrospektif kesitsel çalışma şeklinde gerçekleştirildi. Bu çalışmada, 225 kadın 45 erkek olmak üzere toplam 270 hastanın verileri değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılan hastaların ortalama VKİ 47,7, ortalama yaşı 39'dur. Patoloji spesimenlerinde en yüksek oranda (%77) kronik gastrit bulgusuna rastlandı. Sadece 1 hastada (%0,4) gastrointestinal stromal tümör bulundu. Bu hastalar içerisinde intestinal metaplazi oranı erkeklerde %6,7, kadınlarda %3,6 olurken, GİST bulgusu saptanan tek hastanın cinsiyeti ise erkektir. Patoloji spesimenlerinde saptanan H. pylori pozitifliği %22,2 olarak bulundu. Postoperatif takip gerektiren patolojik bulguların preoperatif endoskopi yapılma durumlarına bakıldığında, 11 intestinal metaplazi hastasının 6 tanesine preoperatif endoskopi yapılmadığı görülmüştür. Preoperatif endoskopi yapılmış olan 5 hastanın hiçbirinde intestinal metaplazi preoperatif yakalanmamıştır. GİST olan tek hastada ise preoperatif endoskopi yapılmamıştır. Sleeve gastrektomi olmadan önce geçirilmiş obezite operasyonları bulunan 23 hastanın 15'inde (%65,2) kronik gastrit saptanmış olup 8'inde (%34,8) düzenli mide dokusu bulunmuştur. Hastaların hiçbirinde intestinal metaplazi ya da GİST'e rastlanmamıştır. Bu hastaların 5 tanesinde H.pylori pozitif bulunurken (%21,7) 18'inde (%78,3) H.pylori negatif olarak saptanmıştır. Sonuç olarak; sleeve gastrektomi yapılacak hastalarda preoperatif endoskopi yapmaya gerek olmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Sleeve gastrectomy is a technique that is being practised more frequently in obesity surgery, and is shown to be as effective as other obesity surgery techniques. The aim of this study is investigation of the incidental findings encountered in patients' pathology specimens, and defining the preoperative and postoperative approaches in the light of these pathological circumstances. In the study, the pathology results of the patients with sleeve gastrectomy operation performed in Ankara Numune Research and Training Hospital General Surgery Department were investigated and the accompanying incidental pathologies were evaluated. The patients' age, preoperative height, weight, and BMI, comorbidities, preoperative endoscopic findings, postoperative complications, and pathological findings were recorded. This study was performed as a retrospective study. A total of 270 patients' (225 women and 45 men) data were evaluated. Their mean BMI was 47.7, mean age was 39. The highest number of the finding in pathology specimens was chronic gastritis (77%). Only 1 patient (0.4%) was found with gastrointestinal stromal tumor. Among these patients, the rate of intestinal metaplasy in men was 6.7%, and it was 3.6%in women while the sole GIST patient was a man. The H. pyloripositivity in pathology specimens was 22.2%. Additionally, the presence or absence of diabetes mellitus was not related with H. pyloripositivity. Pathological findingswhich need postoperative follow-upwere evaluated for their preoperative endoscopy results, and it was seen that of 11 intestinal metaplasypatients, preoperative endoscopywas not performed for 6 patients. Moreover, intestinal metaplasywas not detected preoperatively innone of the 5 patients with preoperative endoscopy. Preoperative endoscopy was not performed for the only patient with GIST. Of 23 patients with obesity operation before sleeve gastrectomy, chronic gastritis was detected in 15 patients (65.2%), and normal stomach tissue in 8 patients (34.8%). No intestinal metaplasy or GIST was detected among these patients. Five of the patients (21.7%) were positive forH. pylori pozitif, and 18 of them (78.3%) were negative forH. pylori. Eventually, it is proposed that preoperative endoscopy is not necessary for the patients undergoing sleeve gastrectomy.