Tiroid cerrahisinde paratiroid perfüzyonunun floresan anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of parathyroid gland perfusion with fluorescent angiography during thyroid surgery
  1. Tez No: 478137
  2. Yazar: AYTAÇ BİRİCİK
  3. Danışmanlar: UZMAN ERKAN YAVUZ, UZMAN SERHAT MERİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: hipoparatiroidizm, spy floresan anjiografi, tiroidektomi, Hypoparathyroidism, spy flourescent angiography, thyroidectomy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Tiroidektominin en önemli komplikasyonları rekürren sinir yaralanması ve hipoparatiroididir. Hipoparatiroidi çoğu zaman geçici olmakla birlikte kalıcı olduğunda hem hastalar hem de sağlık sistemi açısından ağır bir yük getirmektedir. Çalışmadaki amacımız paratiroidlerin kanlanmasını İSY ile ölçerek, perfüzyonunun değerlendirilmesinde kullanılabilirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Total tiroidektomi planlanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Tiroidektomi tamamlandıktan sonra; çıplak gözle paratiroid dokularının lokalizasyonları belirlendi ve paratiroidler canlılığına göre görsel olarak skorlandı. İv olarak indosiyanin yeşili verildikten sonra Near infra-red floresan görüntüleme cihazı ile paratiroid dokuları görüntülendi ve paratiroid üzerindeki ışıma miktarları ölçülerek perfüzyon skorları belirlendi. Bu skorlar ve hastaların postoperatif biyokimyasal sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Toplam 3 (%15) hastada postoperatif hipoparatiroidi gelişti. Bunların hepsi 3 ay içinde düzeldi. Hipoparatiroidi gelişen ve gelişmeyen hastaların verileri karşılaştırıldığında; ortalama sPCS ve en yüksek sPCS değerleri hipoparatiroidi gelişen grupta daha düşük bulundu. Fakat istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Toplam ve en düşük sPCS değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu. Görsel skora göre 9 hastada 11 adet ototransplantasyon yapıldı. Ototransplante edilen paratiroidlerin minimum sPCS değeri 30, maksimum sPCS ise 70 olarak ölçülmüştür. Sonuç: Spy anjionun kullanımı ile paratiroid ototransplantasyonu için objektif bir kriter geliştirilebileceğini düşünüyoruz. Daha geniş vaka serileri ve çok merkezli çalışmalar ile ototransplantasyon kararının alınmasında objektif bir cut-off değer tespit edilerek; kalıcı hipoparatiroidinin en aza indirilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The most crucial complications of thyroidectomy are recurrent nerve injury and hypoparathyroidism. Hypoparathyroidism is mostly temporary but in case of permanent condition, it becomes a heavy burden for both patient and health system. The aim of this study is to evaluate the blood flow of the parathyroid glands by indocyanine green (ICG) and evaluate the availability of it during perfusion evaluation. Materials and Methods: Patients who underwent total thyroidectomy were included to the study. During thyroidectomy localization of parathyroid tissues were determined by naked eye and at the end of thyroidectomy, parathyroid glands were scored visually according to their vitality. At the end of the procedure, , parathyroid tissues were screened by near infra-red florescent scanning device after intravenous injection of indocyanine green, and the amounts on the parathyroid were measured and the perfusion levels were scored. These scores were evaluated along with the postoperative biochemical findings of the patients. Results: Totally 3 patients (15%) experienced postoperative hypoparathyroidism. All of them recovered in three months. Comparing the patients who experienced hypoparathyroidism and who did not, mean of sPVS and the highest sPVS levels were lower in the hypothyroidism group. However, there was no statistical difference between groups. There was a statistically significant difference between total and minimum sPVS levels. According to visual scores, 11 autotransplantations were conducted for 9 patients. For the auto-transplanted parathyroids, the minimal sPVS level was measured as 30 and the maximum sPVS level was 70. Conclusion: We consider that objective criteria to evaluate autotransplantation of parathyroid can be developed by using spy angiography. Prospective-randomised studies will help to determine an objective cut-off value in the decision of autotransplantation; and rates of the permanent hypoparathyroidism may be lowered to minimal levels.