Yenidoğan klebsiella enfeksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of neonatal klebsiella infections
- Tez No: 478135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ZENCİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Klebsiella, karbapenem dirençli Klebsiella Pneumonia, kolistin, meropenem
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Klebsiellayenidoğanın hem erken hem de geç başlangıçlı sepsis etkenlerinden biridir. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde salgınlara yol açarak ciddi morbidite mortaliteye ve yüksek sağlık bakım maliyetlerine neden olur.Karbapenem dirençli Klebsiellapneumoniae(CRKP)enfeksiyonlarıdaha mortal seyretmektedir. Geniş spektrumlu sefalosporinlerin ve karbapenemin kullanımı enfeksiyon gelişimi için önemli risk faktörleridir. Bu çalışmada hastanemiz yenidoğan kliniğinde yatan hastalardatoplum ve hastane kökenli Klebsiella enfeksiyonlarının sıklığı, demografik özellikleri, ilişkili risk faktörleri, direnç paternleri ve mortalite ve morbiditeye etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 2015-2016 yıllarında kültür ile kanıtlanmış Klebsiellaenfeksiyonu belirlenen yenidoğanlar çalışma grubuna alındı. Klebsiella enfeksiyonu olan her hastaya karşılık, aynı gün (mümkün değilse takip eden ilk günlerde) aynı servise yatışı olan 4'er hasta kontrol grubu olarak seçildi. Hastaların elektronik dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Demografik veriler, risk faktörleri, klinik ve laboratuar özellikleri karşılaştırıldı. Kültür ile kanıtlanmış Klebsiella enfeksiyonu tanısı alan 109 ve ayrıca 417 kontrol grubu hasta çalışmaya alındı. İki yıllık çalışma süresince Klebsiella enfeksiyonu oranı %3,6 olarak bulundu.Yüz altıhastada K. Pneumoniae, üç hastada K.Oxytoca üredi. Hastaların %78,9'unda ESBL, %25,7'sinde CRKP enfeksiyonu saptandı. Fetal distres maruziyeti (p=0,032), düşük doğum ağırlığı (p=0,008), prematürite (p=0,004), öncesinde hastane yatışı (p=0,024), periferik venöz kataterizasyon (p=0,018), idrar sondası (p=0,003) ve nazogastrik sonda uygulanması (p=0,003), TPN ile beslenme (p=0,008) ve uzun süre hastane yatışı (p=0,000)Klebsiella enfeksiyonu için risk faktörü olarak bulundu. Enfeksiyon döneminde lökosit ve nötrofil sayısındaki değişim(p=0,005; p=0,001), trombositopeni(p=0,000), CRP yüksekliği (p=0,000), ve hemoglobin düşüklüğü (p=0,000) anlamlı bulundu. Antibiyogramlarda kolistin duyarlılığı %100 iken meropenemduyarlılığı%87,5'ti.En az duyarlılık ise seftriakson (%34,07) ve seftazidime (%32,6)bildirildi. CRKP enfeksiyonu gelişen hastalarda enfeksiyon öncesi antibiyotik kullanımı (p=0,002) ve ölüm oranı (p=0,033) karbapenem duyarlı gruptan yüksek bulundu. CRKP kolonizasyonu olanhastaların %21'inde CRKP enfeksiyonu gelişti. CRKP enfeksiyonu olan hastaların %28,6'sı kaybedildi. ÇalışmamızdaKlebsiella enfeksiyonlarıönemli bir sorunolarak belirlenmiştir.Uzun süre hastanede yatış, düşük doğum ağırlığı, prematürite, fetal distres, enfeksiyon öncesinde antibiyotik kullanımı ve invaziv girişimler önemli risk faktörleri olarak öne çıkmaktadır. Çok küçük prematürelerde, ağır malformasyonu ve/veya kronik sorunu olan yenidoğanlarda daha mortal seyretmektedir.Önlenmesi ve kontrolünde hastalara invaziv girişimin minimumda tutulması, sıkı enfeksiyon kontrol programları uygulanması, antibiyotiklerin akılcı kullanımı ve başta sağlık çalışanlarının el hijyeni olmak üzere maksimum bariyer önlemlerine uyulması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Klebsiellais one of the early and late-onset sepsis agents of the newborn. Klebsiella causes outbreaks in neonatal intensive care units, resulting in serious morbidity, mortality and high health care costs. Carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae (CRKP) infections are more mortal. The usage of broad spectrum cephalosporins and carbapenem are important risk factors for development of infection. In this study, we aimed to determine the frequency, demographic characteristics, associated risk factors, resistance patterns and factors affecting mortality and morbidity of community and hospital-acquired Klebsiella infections in neonatal intensive care unit (NICU) of our hospital. Newborns who were identified with culture-proven Klebsiella infection in NICU in 2015-2016 were included in the study group. For each patient with Klebsiella infection, 4 patients who were admitted to the same unit on the same day (if not possible on the same day, following first days) were selected as the control group. Patient'selectronical files were reviewed retrospectively. Demographic data, risk factors, clinical and laboratory characteristics were compared. One hundred nine patients with culture-proven Klebsiella infection and also 417 patients as control group were included in the study.The rate of Klebsiella infection was 3,6% during the two year study period. K. pneumoniaeisolated in one hundred and six patients, and K. oxytocaisolated in three. ESBL was detected in 78,9% of the patients and CRKP infection was detected in 25,7% of the patients.