Endotrakeal entübasyonda tüp yerinin doğrulanmasında beş konvansiyonel yöntemin kapnometre ile karşılaştırılması
Comparison of five conventional methods to detect tube place in endotracheal intubation with the capnometer
  1. Tez No: 478154
  2. Yazar: NİMET BİLAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET PARLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Entübasyon, kapnograf, doğrulama, Intubation, capnography, confirmation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışmamızda, endotrakeal entübasyon tüpünün (ETT) entübasyon sonrası yerini doğrulamada kullanılan geleneksel yöntemlerin, altın standart yöntem olan kapnograf ile karşılaştırılması, sensitivite ve spesifite değerlerini ve kapnograf cihazına ulaşılamadığı durumlarda bu geleneksel yöntemlerin güvenilirliğini araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: İzmir Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde 14.04.2017 – 15.07.2017 tarihleri arasında yapılan prospektif kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya acil serviste entübe edilen 18 yaş üstü, travması, boyun ve göğüs deformitesi, bilinen pnömotoraksı olmayan hastalar dahil edildi.. ETT'nin yerinin doğrulanması için; tüpün vokal kordlar arasından geçişinin görülmesi, entübasyon tüpünün buğulanması, akciğer oskültasyonunda bilateral ve eşit ses duyulması, mide oskültasyonunda ses duyulmaması ve göğüs ekspansiyonunun görülmesi yöntemleri kullanıldı, Değerlendirme sonunda bulgular kapnograf ile doğrulandı. Kullanılan beş geleneksel yöntemin güvenilirlikleri araştırıldı. BULGULAR: Dahil edilme kriterlerine uygun 42 (%50) kadın, 42 (%50) erkek, ortanca yaşı 71,7±15 olan 84 hasta çalışmaya alındı.84 hastanın 73(%86,9)'ünde ilk denemede trakeal entübasyon sağlanmışken, 11 (%13,09) hastada ikinci denemede ve 1 (%1,19) hastada da üçüncü denemede trakeal entübasyon sağlandı. Uygulanan 96 entübasyonun sonuçları değerlendirildi. ETT yerini doğrulamada tüpün vokal kordlar arasından geçişinin görülmesinin sensitivitesi %93, spesifitesi %100, PTTD %100, NTTD %67 saptandı. ETT'nin buğulanmasının sensitivitesi %96, spesifitesi %50, PTTD %93, NTTD %67 saptandı. Akciğer oskültasyonunun sensitivitesi %100, spesifitesi %83, PTTD %98, NTTD %100 saptandı. Mide oskültasyonunun sensitivitesi %90, spesifitesi %100, PTTD %100, NTTD %45 saptandı. Göğüs ekspansiyonunun sensitivitesi %87, spesifitesi %75, PTTD %96 NTTD %45 saptandı. Akciğer ve mide oskültasyonu birlikte değerlendirildiğinde, sensitivite, spesifite, PTTD ve NTTD %100 saptandı. SONUÇ: ETT yerini doğrulamada gold standart yöntem olan kapnografi kullanımının mümkün olmadığı koşullarda entübasyon uygulandığında, ETT'nin pozisyonunun doğrulanmasında vokal kordlar arasından geçiş, akciğerlerin oskültasyonunda bilateral eşit solunum sesi duyulması ve mide oskültasyonunda ses duyulmaması yöntemlerinin klinikte uygulanabileceği, fakat bu yöntemlerin birlikte kullanımının daha değerli olduğu sonucuna vardık. ETT yerini doğrulamada geleneksel yöntemlerin kullanımının hala etkin ve güvenilir olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTS: In our study, we aimed to compare the conventional methods used to confirm the location of the endotracheal intubation tube with the gold standard method capnograph and investigate the sensitivity and specificity values, the reliability of these conventional methods when the capnograph device is not available. MATERIAL AND METHODS: This research is a prospective cross-sectional study conducted between 14.04.2017 and 15.07.2017 at the Izmir Bozyaka Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic. Patients were included in the study who were intubatied in emergency service, over 18 years of age, without trauma, neck and thorax deformities, known pneumothoraces. To verify the location of the ETT we used the passage of the tube through the vocal cords, the condensation of the intubation tube, the bilateral and equal sound in the pulmonary auscultation, the absence of sound in the stomach auscultation and the appearance of the chest expansion. As a result of the evaluation, findings were confirmed by capnograph. The reliability of the five traditional methods used was investigated. RESULTS: Eighty-four patients (42%, 50%) with median age of 71.7 ± 15 were included in the study. Tracheal intubation was achieved in 73 (86.9%) of 84 patients, in 11 (13.09%) patients in the second trial and in 1 (1.19%) patients in the third trial. The results of 96 intubations performed were evaluated. Sensitivity, specificity, PPV, NPV were found to be 93%, 100%, 90%, and 67%, respectively, for the passage of the tube between vocal cords. Sensitivity of ETT was found to be 96%, specificity 50%, PPV 93% and NPV 67%. Sensitivity of lung auscultation was 100%, specificity 83%, PPV 98%, NPV 100%. Sensitivity of gastric auscultation was 90%, specificity was 100%, PPV was 100%, NPV was 45%. Sensitivity of breast expansion was 87%, specificity 75%, PPV 96% NPV 45%.When lung and stomach auscultation were evaluated together, sensitivity, specificity, PPV and NPV were 100%. CONCLUSION: When the intubation was performed but the use of gold standard method of capnography to confirm ETT location is not possible, in confirming the position of the ETT, we concluded that transition between vocal cords, bilateral equal breathing sounds in the auscultation of the lungs, and no sound in the stomach auscultation can be performed clinically, but the combined use of these methods is more valuable. We believe that the use of conventional methods for validating ETT is still effective and reliable.