Glioblastome multiforme'li hastalarda PTEN'i hedefleyen mikroRNA seviyelerinin patolojik dokularda araştırılması
Research of levels of microRNA (miRNA) targeting PTEN in pathological tissues on patients with gliblastome multiforme
  1. Tez No: 478164
  2. Yazar: ALİ SİNAN TAŞDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABİDİN MURAT GEYİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Glioblastom, miRNA, fosfataz ve tensin homolog(PTEN), Glioblastome multifome, miRNA, Phosphatase and tensin homolog (PTEN)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Glial tümörler primer SSS tümörlerinin 1/3'ünü oluşturur. GBM glial tümörlerin en sık görülen formu olup ve aynı zamanda en agresif olan primer malign tümördür. Bu çalışmamızda GBM'li tümör dokusunda PTEN'i hedefleyen miRNA düzeylerine bakılıp, tümör dokusunda mikroRNA bulunup bulunmadığının saptanması amacımız oldu. Yöntem: Çalışmaya kliniğimizde ameliyat edilen ve patoloji örneğinin sonucu olarak glioblastome multiforme olarak raporlanan 26 hasta dahil edilmiştir. Kontrol grubu olmadığı için sadece PTEN ile ilişkili miRNA'ların patolojik dokularda düzeylerine bakılmıştır. Bulgular: Kliniğimizde ameliyat edilen vakaların histopatolojik incelenmesinde 26 GBM tümör saptandı. GBM tümör dokusundaki miR-(106b-5p,17-5p,144-3p,19a-3p)'nin Ct değerleri bulundu. Sonuç: GBM tümör dokusunda PTEN'i hedefleyen mikroRNA'ların (106b-5p,17-5p,144-3p,19a-3p ) mevcut olup olmadığı bulunup seviyesi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction : Glial tumors constitute 1/3 of primer SSS tumors. GBM is the most endemic form of tumors and the most aggressive primary malignant tumor. In this research we aimed to work on level of mirna which targets PTEN in the tumor tissue with GBM and to determine whether mikorna exists in the tumor tissue or not. Method : 26 patients ,who were operated in our clinic and were reported with glioblastome multiforme, were included in this research. As there were no control group, just the level of mirnas related to PTEN were researched in pathological tissues. Results : In the histopathological examination of cases that have been operated in our clinic, 26GBM tumor has been determined.Ct values of miR-(106b-5p,17-5p,144-3p,19a-3p) in tumor tissue were found. Conclusion : It was found whether microRNAs (106b-5p,17-5p,144-3p,19a-3p) targeting PTEN in GBM tumor tissue exist or not and the level was determined.