Uykuda solunum durması olan kalp yetmezlikli hastalarda pozitif basınçlı ventilasyon tedavisinin apelin ve iskemi modifiye albumin düzeylerine etkisi
The effect of positive pressure ventilation treatment on apelin and ischemic modified albumine levels in patients with heart failure and sleep disordered breathing
  1. Tez No: 478185
  2. Yazar: BERNA TAŞKIN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL UYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apne sendromu, santral uyku apne sendromu, apelin, kalp yetmezliği, IMA, Obstructive sleep apnea syndrome, central sleep apnea syndrome, apelin, heart failure, IMA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Uykuda solunum durması kardiyovasküler morbidite ve mortalite sebebi olup kalp yetmezliği ile birlikteliği sıktır. Bu nedenle kalp yetmezlikli hastalarda uykuda solunum bozukluğu birlikteliğini akla getirmek ve tedavisini vermek önemlidir. Apelinin kardiyovasküler etkileri başta olmak üzere, gıda alımının düzenlenmesi, sıvı metabolizması, deneysel ağrı modelleri, kemik metabolizması ve insan adipositlerinde oluşan oksidatif stresin önlenmesinde yer aldığı görülmüştür. İskemi modifiye albümin (İMA) ise iskemi, hipoksi durumunda artış gösteren, özellikle akut myokard enfarktüsünde biyomarker olarak yeri olan bir belirteçtir. Bu çalışmadaki amacımız kalp yetmezlikli hastalarımızda morbidite ve mortalite üzerine olumsuz etkileri olan uykuda solunum bozukluğu tespit etmek ve pozitif basınçlı ventilasyon (PAP) tedavisinin apelin 13 ve İMA üzerindeki akut ve kronik etkilerini değerlendirmektir. Çalışmamız Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Laboratuarında, Nisan 2016-Mayıs 2017 tarihleri arasında prospektif olarak yapıldı. Çalışmaya 18 yaş ve üzeri, aydınlatılmış onam formunu imzalayan, ekokardiyografik olarak ejeksiyon fraksiyonu (EF) ≤%50 tespit edilen ve PAP tedavisine uygun olan 50 olgu dahil edildi. Hastaların anamnezleri alınıp, fizik muayeneleri yapılıp polisomnografi (PSG) planlandı. Apelin 13 ve İMA düzeyleri için venöz kanları alındı. Hastaların %96'sında uykuda solunum bozukluğu tespit edildi. Bu hastalar Bilevel Positive Airway Pressure (BPAP) titrasyonuna yatırıldı. Bunlardan 21'i BPAP'ı tolere etti. 21 hastadan BPAP titrasyonunun sabahında tekrar venöz kan alınarak apelin 13 ve İMA bakıldı. Apelin 13 düzeyi bazal değeri 8.635±6.344 pg/ml iken BPAP 1. günde 16.353±11.999 pg/ml olarak bulundu (p=0.022). İMA düzeyi bazali 4.511±2.026 IU/ml iken BPAP 1.günde 3.977±1.985'e düşüş görüldü (p=0.302). 21 hastanın eve BPAP cihazı reçete edildi. Bu hastalardan BPAP kullanımı olan 11 hastaya 3 ay sonra ulaşılarak kontrol kan alındı. Bu hastalarda bakılan apelin 13 değerleri 6.021±3.529 pg/ml iken 3. ay sonunda 8.458±3.510 pg/ml olarak tespit edildi (p=0.117). İMA düzeylerinde bazale göre BPAP 3.ayda görülen azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0.445). Sonuç olarak kalp yetmezlikli ve uykuda solunum durması tespit edilen hastalarda PAP tedavisi ile İMA düzeyinde anlamlı değişiklik görülmediği fakat kardiyoprotektif özelliği olduğu düşünülen apelin 13'ün PAP tedavisi ile sadece akut dönemde artış gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sleep disordered breathing is an important cause of cardiovascular morbidity and mortality and coexistence with heart failure is common. Thus treatment of this comorbidity is important. Apelin has cardiovascular effects as well as take part in regulation of food intake, fluid metabolism, experimental pain models, bone metabolism, and prevention of oxidative stress in human adipocytes. Ischemia modified albumin (IMA) is an indicator of ischemia that increases due to hypoxia especially in acute myocardial infarction. This study was performed between April 2016 and May 2017 at Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Chest Diseases. Patients with heart failure (echocardiographic ejection fraction (EF) ≤ 50%), eligible for PAP treatment, over 18 years of age and willing to participitate to the study were prospectively enrolled to the study. Polysomnography (PSG) was performed. Venous blood was taken for apelin 13 and IMA levels. Sleep-disordered breathing was detected in 96% of the patients. These patients were underwent Bilevel Positive Airway Pressure (BPAP) titration. Venous blood was obtained in the morning of BPAP titration from 21 patients who tolerated BPAP titration. While the baseline of apelin 13 level was found 8.635±6.344 pg /ml, first day of BPAP was found 16.353±11.999 pg/ ml (p=0.022). The baseline of IMA level was found 4.511 ± 2.026 IU/ml whereas first day of BPAP decreased to 3.977±1.985 (p=0.302). The BPAP device was prescribed (n=21). 11 of these patients with BPAP use were reached after 3 months and control blood was collected. In these patients, while apelin 13 values were 6.021 ± 3.529 pg/ml, at the end of the third month was detected 8.458±3.510 pg/ml (p=0.117). There was no statistically significant decrease in BPAP 3rd month according to the baseline of IMA levels (p=0.445). In conclusion, apelin 13 which is thought to be cardioprotective was found to increase only in the acute phase with BPAP treatment in patients with heart failure and sleep disordered breathing but there was no significant change in IMA level.