Erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda proenflamatuar ve antienflamatuar sitokin düzeyleri
Pro-inflammatory and anti-inflammatory cytokine levels in adult attention deficit and hyperactivity disorder
- Tez No: 478184
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ALTINDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, IL-1β, IL-6, IL-13, IL-16, TNF-α, hsCRP, Attention Deficit And Hyperactivity Disorder, IL-1β, IL-6, IL-13, IL-16, TNF-α, hsCRP
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Psikiyatrik hastalıklar ve enflamasyon arasındaki ilişki şimdiye dek yapılan birçok çalışmada ortaya konmuştur. Şizofreni, Duygudurum Bozuklukları, Anksiyete Bozuklukları gibi birçok rahatsızlık yanında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nda da (DEHB) bu ilişkiye daha önce işaret edilmiştir. Ancak yaptığımız literatür taramalarında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nun erişkin formu ile enflamasyon arasındaki ilişki üzerine yapılmış çalışmaya rastlamadık. Bu çalışmada Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (E-DEHB) hastalarında proenflamatuar ve antienflamatuar sitokin düzeyleri ve bir akut faz proteini ölçülmüş bu olası ilişkiye dair kanıt bulmaya çalışılmıştır. Yöntem: Çalışmada DSM-5'e göre E-DEHB tanısı konulan 39 erişkin DEHB hastası ve 33 sağlıklı kontrolün serum IL-1β, IL-6, IL-13, IL-16, TNF-α ve hsCRP düzeyleri Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Labratuvarında ölçüldü. Bulgular: Hasta grubunda IL1-β değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük (p=0,006) saptanmıştır. Hiçbir sitokin düzeyi ve hsCRP düzeyi ile E-DEHB alt tipleri ve klinik değerlendirme ölçek skorları arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Tüm sitokin düzeylerinde tedavinin normalize edici etkisi izlendi. Sonuç: Literatürde DEHB ve enflamasyon ilişkisini araştıran oldukça az sayıda çalışma bulunmaktadır. Çalışmamız Erişkin DEHB ile enflamasyon ilişkisini araştıran ilk çalışmadır. Bu çalışmada E-DEHB hastalarında IL-1β kontrol grubuna oranla anlamlı düzeyde düşük tespit edilirken diğer incelenen sitokinler ve hsCRP için anlamlı fark tespit edilmemiştir. E-DEHB ve enflamasyon ilişkisini destekleyecek daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: There have been many studies indicative of association between psychiatric disorders and inflammation. Beside Schizophrenia, Mood Disorders and Anxiety Disorders, this association has also been pointed out for Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Nevertheless we couldn't find any publication in literature interested in association between Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder (A-ADHD) and inflammation. In this study, pro- and anti-inflammatory cytokin levels and an acute phase protein level in A-ADHD patients were measured and tried to find first evidence pointing that possible association. Method: Serum IL-1β, IL-6, IL-13, IL-16, TNF-α and hsCRP levels of 39 patients diagnosed as A-ADHD and healty controls were measured in biochemistry laboratory of Gaziantep University. Results: In Adult ADHD patients, IL1-β levels were determined significantly low (p=0,006) relative to healty controls. There were no significant association between any cytokin and hsCRP level and A-ADHD Subtypes and Clinical Psychiatric Rating Scales. Normalizing effect of psychostimulant treatment were observed in all cytokin levels. Conclusion: There are very few studies about association between ADHD and inflammation in literature. As far as we know, this is the first study evaluating the relation between Adult ADHD and inflammation. In Adult ADHD patients IL-1β levels were measured significantly low when compared with controls but there were not any significant association for the other measured cytokines and hsCRP levels. Future work is needed to demostrate possible relation between inflammation and Adult ADHD.