Parotis bezi tümörlerinin klinik ve patolojik olarak değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Clinical and pathological evaluation of parotid gland tumors: A retrospective study
  1. Tez No: 478243
  2. Yazar: HASAN GÖRÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BAHADIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Parotis bezi kitleleri, Neoplazi, Parotidektomi, Parotid masses, Neoplasia, Parotidectomy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada; parotiste kitle tanısı nedeniyle opere ettiğimiz hastalarımızda uygulanan tanı yöntemlerini, histopatolojik sonuçları, operasyon tekniklerini, komplikasyonları ve takip sonuçlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Parotis kitlesi nedeniyle 2006-2016 yılları arasında opere ettiğimiz hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Bu hastalara ait klinik bulgular, operasyon bulguları, histopatolojik inceleme ve postoperatif takip sonuçları analiz edilmiştir. Bulgular: Hastalarımızda ortalama yaşı 49,3 (9-85) idi. Hastalarımızın 140'ı erkek ve 113'ü kadındı. Hastalarımızın 202'sinde primer benign tümör, 50'sinde primer malign tümör ve 1 hastada da primer benign ve malign tümör aynı anda izlendi. Ayrıca 26 hastamızda sekonder malign patolojiler tespit edildi. Primer benign tümörler içinde 124 olgu ile (%64.1) pleomorfik adenom ilk sırada yer alırken, 55 olgu ile (%27.1) Warthin tümörü ikinci sırada yer aldı. Malign tümör olarak en sık 11 olgu ile (%22) lenfoma izlendi. Lenfomayı sırayla 10 vaka ile (%20) Mukoepidermoid karsinom, 9 vaka ile (%18) Asinik hücreli karsinom ve 7 vaka ile (%14) Adenoid kistik karsinom izlemekteydi. Preoperatif uygulanan ince iğne aspirasyon biyopsisi'nin benign-malign ayırımında sensitivitesi %62.5, spesifitesi %97.1 bulundu. Cerrahi girişim olarak ilk operasyonlarında 223 hastaya süperfisyal parotidektomi, 54 hastaya total parotidektomi ve 3 hastaya radikal parotidektomi uygulandı. Bu tedavilere ek olarak 9 hastaya boyun diseksiyonu da yapıldı. Hastaların postoperatif histopatolojik sonuçlarına göre 6 hastaya tamamlayıcı cerrahi uygulandı. En sık komplikasyon olarak geçici marjinal mandibuler dal parezisi izlendi. Sonuç: Parotis kitlesinin değerlendirilmesinde hasta şikayetleri ve klinik bulgular önemlidir. Parotis tümörlerinde ince iğne aspirasyon biyopsisi benign-malign ayırımını yapmada etkili bir tanı yöntemidir. Benign parotis tümörlerinde süperfisyal parotidektomi yeterli ve etkili bir cerrahidir ve dikkatli uygulandığında komplikasyon oranı oldukça düşüktür. Malign tümörlerde ise süperfisyal, total veya radikal parotidektomi uygulanmalı, gerektiğinde boyun diseksiyonu ve/veya postoperatif radyoterapi tedaviye eklenmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to evaluate the diagnostic methods, histopathologic results, operative techniques, complications and follow-up results of our patients with parotid gland tumors who have undergone parotidectomy. Materials and Methods: The files and data of patients whom we operated between 2006-2016 due to parotid masses were reviewed retrospectively. Clinical and operative findings, histopathologic examination, postoperative follow-up results of this patients were analyzed. Results: The mean age of our patients was 49.3 (9-85). 140 of our patients were male and 113 were females. In 202 patients pathologic reports revealed as primer benign tumors, in 50 patients primary malignant tumors and in 1 patient primary benign and malign tumor at the same time were seen. Also secondary malignant pathologies were detected in 26 patients. Of the primary benign tumors, pleomorphic adenoma was the first with 124 cases (64.1%) and Warthin tumor was the second with 55 cases (27.1%). The most common malignant tumor was lymphoma with 11 cases (22%). Lymphoma was followed by mucoepidermoid carcinoma in 10 cases (20%), acinic cell carcinoma in 9 cases (18%) and adenoid cystic carcinoma in 7 cases (14%). Sensitivity and specificity were found to be 62.5% and 97.1%, respectively, in the benign-malignant differentiation of preoperatively fine needle aspiration biopsy. As a surgical procedure in the first operation, 223 patients underwent superficial parotidectomy, 54 patients underwent total parotidectomy and 3 patients underwent radical parotidectomy. In addition to these treatments, neck dissection was performed in 9 patients. According to the postoperative histopathological results, 6 patients underwent complementary surgery. The most common complication was transient marginal mandibular branch paralysis. Conclusion: Patient complaints and clinical findings are important in evaluating the parotid mass. In parotid tumors, fine needle aspiration biopsy is an effective diagnostic method for benign-malignant differentiation. Superficial parotidectomy in benign parotid tumors is a sufficient and effective surgery and the complication rate is very low when carefully applied. For malign tumors, superficial, total or radical parotidectomy should be performed, neck dissection and / or postoperative radiotherapy treatment should be added if necessary.