Tendon otogrefti ile diz osteokondritis dissekansının tedavisi: Retrospektif çalışma
Treatment of knee osteochondritis dissecans with a tendon autograft:Retrospective study
  1. Tez No: 478242
  2. Yazar: SEZGİN AÇIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UĞUR TURHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Knee joint, osteochondral defect, ostechondritis dissecans, scaffold, tendon autograft
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada osteokondritis dissekans (OCD) tedavisinde tendon grefti kullanılmıştır. Bu çalışmadaki amacımız diz OCD tedavisinde Kliniğimizde tendon otogrefti uygulanarak tedavi edilen hastaların sonuçlarını klinik ve radyolojik açıdan araştırarak, litaratür bilgileri ışığında değerlendirmek ve yöntemin etkinliğini diğer tedavi teknikleri ile mukayese etmektir. Gereç yöntem: Bu çalışmada 15 hastanın 16 dizi ameliyat edilmiştir. Hastaların takip süresi ortalama 45.88 ay idi. Hastalarda tendon otogrefti olarak peroneus longus tendonu kullanılmıştır. Tendon defektin şekline uygun biçime getirildi ve defekte yerleştirildi. Ameliyat sonrası dönemde silindirik alçı uygulandı. Hastalara hemen yük verdirildi. Dört hafta sonra alçı açılarak diz egzersizleri verildi. Hastalar önce 15 gün sonra aylık sonra 6 aylık sürelerle kontrole çağrıldı. Bulgular: Hastaların takiplerinde ağrılarının geçtiği eski işlerine döndükleri ve eklem hareketlerinde kısıtlılık olmadığı görüldü. Radyolojik olarak dejenerasyon bulgularının ilerlemediği görüldü. MRI'da greftin defekt doldurduğu tespit edildi. Sonuç: Tendon otogrefti OCD tedavisinde kullanılabilen, kolay, ucuz ve tek seanslı, güvenilir bir metod olduğu kanaatine varıldı. Anahtar kelimler: Diz eklemi, osteokondral defekt, osteokondritis dissekans, scaffold, tendon otogrefti
Özet (Çeviri)
Objectıve: Tendon autograft was used in OCD treatment in this study. We aimed to investigate the clinical and radiological results of patients treated with tendon autograft for the treatment of knee OCD in our clinic and the results was evaluated in the light of literature and compared the efficacy of the this method with other treatment techniques. Methods: In this study 16 knees of 15 patients were operated. The patients' mean follow-up period was 45.88 months. Peroneus longus tendon was used as tendon autograft in patients. Tendon was shaped appropriately for defect form and placed defect area. Postoperative cylindrical plaster was used. The patients were immediately loaded. The plaster was removed after four weeks and knee exercises were started. Patients were called for control 15 days later and then follow-ups continued monthly, and then every 6 months. Conclusıon: It was seen that the patients had no pain on their follow-ups, returned to their jobs and there was no limitation about their joint movements. It was seen that the findings of degeneration did not progress radiologically. It was detected that graft was filling defect area on MRI. Result: It has been concluded that tendon autograft can be used as an easy, cheap, reliable and single session method for OCD treatment.