Polikistik over sendromlu olgularda ıvf siklusları için gnrh antagonist uygulama farklılıklarının over cevabına, fertilizasyon ve gebelik oranlarına etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of the effects of gnrh antagonist application differences for ivf cycles in cases with polycsytic ovarian syndrome on ovarian response, fertilizationand pregnancy rates
- Tez No: 478277
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİLGE ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: GnRH Antagonist, PKOS, IVF, GnRH Antagonist, PKOS, IVF
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: PKOS olgularında, IVF (in vitro fertilizasyon) endikasyonu varlığında, kullanılan GnRH antagonistinin farklı başlangıç günü ve uygulama aralığının; gelişen dominant oosit sayısı, fertilizasyon ve gebelik oranlarını etkilenip etkilemediğinin değerlendirilerek IVF sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: İnfertilite nedenli başvuran ve polikistik over sendromu (PKOS) tanısı konulan 21-40 yaş arası 101 hasta dahil edilmiştir. Birinci gruptaki olgulara GnRH antagonist ( Gonadotropin salgılatıcı hormon antagonisti), indüksiyonun 4. Günü başlandı ve hastalara 24 saatte bir uygulandı. İkinci grupta GnRH antagonisti, indüksiyonun 4. günü başlandı, farklı olarak 22 saatte bir uygulandı. Üçüncü grupta GnRH antagonist indüksiyonun 5. günü başlandı ve 24 saatte bir uygulandı. Dördüncü grupta ise GnRH antagonist indüksiyonun 5. günü başlanıp ve 22 saat aralıklarla uygulandı. GnRH antagonisti birinci ve üçüncü grupta 17:00 - 19:00 saatleri arasında uygulandı. İkinci ve dördüncü grupta da bu saatlerde başladı ve uygulama saati her gün 2 saat erkene alındı. Bulgular: Hastaların Oİ ( ovülasyon indüksiyonu ) sonucunda oluşan 14 mm ve üzeri gelişen dominant folikul sayıları, folikül sayısına göre gelişim yüzdeleri, tüm gruplar arasında karşılaştırıldığında aralarında anlamlı istatistiksel fark bulunamamıştır. Aynı şekilde Hcg ( Human koryonik gonadotropin )günü bakılan serum estradiol, LH ( Lüteinizan hormon ) ve progesteron değerleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır.Çalışmada her iki birleştirilmiş gruptaki OPU ( oosit toplama ) sonrası elde edilen M2 ( Metafaz 2 ) fazındaki toplam oosit sayısı, başlangıçtaki antral folikullerin M2 oosit ve dominant foliküle ulaşma yüzdesi, fetrilizasyon ve gebelik sonuçları kıyaslanmış ve istatistiksel anlamlı bir fark bulunamamıştır.24 saatte bir uygulanan grup ile 22 saatte bir uygulanan grup arasında, OPU sonrası elde edilen M2 fazındaki toplam oosit sayısı için p < 0,05 gelmiştir. Sonuç:Anatagonistlere erken başlanmasının ve daha sık aralıklı uygulanmasının M2 oosit sayısı hariç IVF sonuçlarını, fertilizasyon ve gebelik oranları etkilemediği görülmüştür. M2 oosit sayısı için anlamlı yorum yapmak için ise, çok sayıda hastanın katıldığı yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of the study was to assess whether different starting days and application intervals of GnRH antagonist used in the case of IVF indication in PCOS cases affected the number of dominant oocytes, fertilization and pregnancy rates and to compare in vitro fertilization (IVF) results. Material and method: 101 patients between the ages 21 and 40 who applied for infertility and who were diagnosed with polycystic ovarian syndrome were included in the study. The cases in the first group were started GnRH antagonist on the fourth day of induction and it was applied every 24 hours. GnRH antagonist was started on the fourth day of induction in the second group; however, it was applied every 22 hours. In the third group, GnRH antagonist was started on the fifth day of induction and it was applied every 24 hours. In the fourth group, GnRH antagonist was started on the fifth day of induction and it was applied every 22 hours. GnRH antagonist was applied between the hours 17:00 and 19:00 in the first and third group. It was started in the same hours in the second and fourth groups; however, the application hour was started two hours earlier every day. Results: When the patients‟ numbers of dominant follicles which were 14 mm and over as a result of ovulation induction and developmental percentages based on the number of follicle numbers were compared for all groups, no statistically significant differences were found. Similarly, no statistically significant differences were found between serum estradiol, Lh and progesterone values checked on the day of Hcg. The number of total oocytes in M2 phase obtained after OPU in both combined groups, the percentage of reaching M2 oocyte and dominant follicle for initial antral follicles, fertilization and pregnancy results were compared and no statistically significant differences were found. Between the 24 hour group and the 22 hour group, p was < 0,05 for the number of total oocytes in M2 phase obtained after OPU. Conclusion: It was found that starting antagonists earlier and applying them more frequently did not have an influence on IVF results, fertilization and pregnancy rates, except for M2 oocyte number. New studies with more numbers of patients are required to make significant interpretations about the M2 oocyte number.