Kasa invaze olmayan mesane tümörleri : Neredeyiz ?
Non-muscle invasive bladder cancer : Where are we ?
- Tez No: 478276
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN SARIKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane ürotelyal karsinom, Nüks, progresyon, Non-muscle bladder urotelial cancer, reccurence, progression
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kasa invaze olmayan mesane tümörleri : Neredeyiz? Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Samsun 2017. Bu çalışmada mesane kanserlerinde etkili olabileceği düşünülen prognostik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ocak 2009 ve Ocak 2016 yılları arasında Samsun OndokuzMayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda primer mesane tümörü ön tanısı ile transüretral mesane rezeksiyonu (TUR-M) yapılan ve patoloji sonucu ürotelyal karsinom rapor edilen en az 1 yıllık takibi olan 363 hastanın klinik ve demografik verileri incelendi. Hastaların 336'sı erkek (%92,6), 27'si kadındı (%7,4). Erkek/kadın oranı 9/1, yaş ortalaması 68,9 (36-92) idi. Ortalama takip süresi 62 ay (14-245).Ortalama tümör çapı 3.5 cm (1-12) olarak bulundu.363 adet hastanın 187 tanesi Ta evresinde ,173 tanesi T1 evresinde ve 3 tanesi Karsinoma in situ tanısı almış olarak incelendi. İncelememizde tümörlerin %47,9'u nüks ederken, %20,9'unda progresyon, %12,4 inde metastaz,%11'inde kasa invazyon saptandı.Ta tümörlerin %42,8'i, T1 tümörlerin ise %67,6'sının nüksettiği, 5 yıllık nüksüz sağkalımlarının sırası ile %65 ve %40 olduğu saptandı. T1 tümörlerin Ta tümörlere oranla da (34/6) 6 kat kasa invaziv olduğu görüldü.Çalışmamızda yapılan çok değişkenli analize göre; Ta evresindeki hastaların sigara kullanması,yüksek dereceli ve multiple odakta tümörü olması nüks riskini arttırken,T1 evresinde multiple odakta tümörü olmasının nüksü arttırdığı izlendi.Ta evresinde hastaların kadın olması,sigara kullanması ve 3 cm üzerinde tümörü olması progresyon riskini arttırken,T1 evresindeki multiple odaklı ve 3 cm üzeri tümörlerin progresyon riskini arttırdığı gözlendi.Ta evresindeki hastaları metastaz riski açısında incelediğimizde ise kadın hastaların ve 3 cm üzeri tümörlerin riski arttırdığı görüldü.T1 evresindeki hastaların multiple odaklı ve 3 cm üzeri tümörü olmasının metastaz riskini arttığı görülmüştür. BCG alan T1 evresindeki hastalarda %33,7 nüks , %15,5 progresyon , 14,2 metastaz gelişirken,BCG almayanlarda %65,6 nüks, %39,6 progresyon , %29,1 metastaz izlendi.Bu sonuçlarla BCG kullanımının Nüksü, Progresyonu ve metastazı azalttığı görüldü. İKKT alan Ta hastalarında ise %50,0 nüks %17,6 progresyon %1,4 metastaz saptandı.Ta tanılı 6 hafta İKKT almamış olan hastalarda %19,3 nüks , %7,4 progresyon, %5,0 metastaz saptandı.İKKT kullanımının nüksü arttırdığı görüldü. Kliniğimizdeki bu çalışmadaki amaç parametrelerin kliniğimizdeki tedavi ettiğimiz hastaların prognozuna nasıl etki ettiğini değerlendirmek , gelecekte hastalığın seyrini ve doğru tedaviyi öngörmektir.
Özet (Çeviri)
Non-muscle invasive bladder cancer :Where are we? .Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Department of Urology, Samsun 2017.In this study we aimed to evaluate of the prognostic factors in bladder cancers. Between January 2009 and January 2016 363 patients diagnosed with primary bladder cancer in Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Department of Urology,which pathology report was urotelial carcinoma and at least 1 year follow-up .336 of the patients were male (92.6%) and 27 were female (7.4%). The male to female ratio was 9/1 and the average age was 68.9 (36-92). The mean follow-up time was 62 months (14-245). The tumor diameter was 3.5 cm (1-12). Of the 363 patients, 187 were diagnosed with Ta, 173 with T1, and 3 with Carcinoma in situ. In our study, 47.9% of the tumors were recurred, 20.9% progression, 12.4% indent metastasis and 11% muscle invasion were detected. It was found that 42.8% of Ta tumors and 67.6% of T1 tumors were recurred and 65% and 40% of 5 year reccurence free survivals respectively. T1 tumors were found to be 6 times more invasive than Ta tumors (34/6) According to the multivariate analysis of our work; It has been observed that patients with Ta-smoking increase recurrence risk, which is a high-grade and multiple focus tumor, increases the recurrence of multiple focus tumors in the T1 phase. The presence of female patients, smoking and a tumor over 3 cm increases the risk of progression, It was observed that the patients increased the risk of progression above 3 cm. When we examined the risk of metastasis in the patients with the disease, the risk was increased in female patients and above 3 cm tumors. Multiple and 3 cm above the tumor showed increased risk of metastasis. T1 patients; 33.6% recurrence, 15.5% progression, 14.2 metastases were detected in patients with BCG,.Recurrence of BCG use, It was seen to reduce progression and metastasis. In patients with ICCT in Ta,% 50.0 recurrence% 17.6% progression% 1.4 metastasis was detected. Patients who did not receive ICCT for 6 weeks had a recurrence rate of 19.3%, progression of 7.4%, and metastasis of 5.0%. The use of ICCT was found to increase recurrence. The purpose of this study in our clinic is to evaluate the effects of the parameters on the prognosis of the patients treated in our clinic, to anticipate the course of the disease and correct treatment in the future.