Geri Dön

Açık kaynak öğrenme nesne ambarları için zeki öğrenme içerik yönetim ana çatısı geliştirilmesi

Developing intelligent learning content management framework for open source learning object repository

  1. Tez No: 478354
  2. Yazar: MURAT İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY YİĞİT, DOÇ. DR. ALİ HAKAN IŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 120

Özet

Bilgisayar destekli eğitim ve uzaktan eğitimin web ortamında yaygınlaşması, bu alanda kullanılmak üzere geliştirilen e-içerik ihtiyacında önemli artışa neden olmuştur. Bu ihtiyaçların giderilmesi amacıyla, tez çalışmasında e-içeriklerin üretilmesinde kullanılan öğrenme nesnelerinin saklanması, sınıflandırılması, değiştirilmesi, zeki bir şekilde seçilmesi, yeniden kullanılarak yeni içeriklerin geliştirilmesi, yayınlanması gibi içerik geliştirme süreçlerinin tümünü kapsayan bir Zeki Öğrenme NESne Ana çatısı (ZONESA) geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın yazılım geliştirme aşamasında eğitsel araçların tasarımını kapsayan tasarım tabanlı araştırma yöntemi türevlerinden gelişimsel araştırma kullanılmıştır. Bu amaçla çalışmanın öğrenme nesne ambarının geliştirilmesi, içerik oluşturma aracının geliştirilmesi, geliştirilen araç kullanılarak örnek öğrenme nesnelerinin geliştirilmesi ve üstverileriyle birlikte sisteme yüklenmesi, zeki öğrenme nesnesi seçim aracının geliştirilmesi, içerik paketleme ve dağıtma modülünün geliştirilmesi aşamalarından oluşmaktadır. Bu tez çalışmasında, öğrenme nesnesi değerlendirme ve seçme işlemlerinde daha önce kullanılmamış olan analitik hiyerarşi süreci, bulanık analitik hiyerarşi süreci ve genetik algoritma kullanılmıştır. Ayrıca öğrenme nesne ambarına bütünleşik içerik geliştirme sistemi ile e-içeriklerin ve z-kitapların kolayca hazırlanmasına imkân vermektedir. Geliştirilen yazılım web servisleri ile diğer öğrenme nesne ambarları için üstveri sağlamaktadır.

Özet (Çeviri)

Becoming widespread of computer-assisted learning and distance education in the web environment has led to a significant increase in e-content requirements. This thesis proposes to develop intelligent learning content management framework (ZONESA) in order to eliminate the need of e-content with covering production, storage, classification, replacing, intelligent learning object selection, the development of new content, reusing, publication of the content. The developmental research method, which is a derivative of instructional and learning design-based research tools, will be used in the software development stage of this research. For this purpose, the development of the research is planned to consist of the main stages as; the development of learning object repository, the development of content creation tool, developing example learning objects using developed content creation tool and uploading them with metadata to the system, the development of intelligent learning object selection tool, packaging and distributing content module and performance analysis. In this thesis, the analytical hierarchy process, fuzzy analytic hierarchy process and genetic algorithm, which were not used for evaluation and selection of learning objects, have been used. In addition, integretaed content development system to the learning object repository enables the preparation of e-content and z-books. Developed software provides metadata for other learning object repositories by using web services.

Benzer Tezler

  1. Bilgisayar ve internet destekli uzaktan eğitim programlarının tasarım, geliştirme ve değerlendirme aşamaları (SUZEP örneği)

    Design, development and evaluating stages of computer and internet supported distance education program (on the model of SUZEP)

    BİROL GÜLNAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Radyo-TelevizyonSelçuk Üniversitesi

    Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. AHMET HALUK YÜKSEL

  2. Technology acceptance of 3d food printers and 3d printed food in domestic environments

    3 boyutlu gıda yazıcı ve 3 boyutlu baskı alınmış gıdaların ev ortamında teknoloji kabulü

    SELVİNAZ NESİBE KAYA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Endüstri Ürünleri Tasarımıİstanbul Teknik Üniversitesi

    Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ KORAY GELMEZ

  3. Derin öğrenme tabanlı nesne tanıma uygulamaları

    Deep learning based object recognition applications

    EDA GALİP

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Mekatronik MühendisliğiErciyes Üniversitesi

    Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET BAHADIR ÇETİNKAYA

  4. Direkt radyografilerde derin öğrenme tabanlı nesne tanıma algoritması ile otomatik fraktür tespiti

    Automatic fracture detection with deep learning based object detection algorithm in direct radiography

    GÜL GİZEM PAMUK

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Radyoloji ve Nükleer TıpSağlık Bilimleri Üniversitesi

    Radyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET TAN CİMİLLİ

  5. Derin öğrenme algoritmaları kullanarak güvenli çocuk oyun alanlarında karşılaştırmalı tehlikeli nesne tespiti yapılması

    Comparative suspicious object detection in safe playgrounds using deep learning algorithms

    MEHMET FATİH İNKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiBursa Teknik Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAKAN GÜRKAN