Ön alaşımlandırılmış Ti6Al4V tozu ile Ti(CP) tozunun sıkıştırılabilme şartlarının araştırılması
Investigation on the compactable conditions of Ti powders pre alloyed Ti6Al4V and Ti(CP)
- Tez No: 478353
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ti6Al4V, Toz Metalurjisi, Sıkıştırılabilme, ön Alaşımlanmdırmış, Ti6Al4V, Ti (CP), Powder Metallurgy, Compactability, Pre-alloyed
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Malzemelerin iyi özellikleri ve düşük maliyetli üretim yöntemi faktörleri, diğer malzemeler ve üretim yöntemleri arasında toz metalürjisi ile üretilen titanyum ürünlerine daha iyi bir yer vermektedir. TM ile üretilen titanyum ürünleri bir çok endüstriyel alanda, tıp alanında ve diğer sektörlerde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı farklı sıkıştırma basınçlarında titanyum tozuna ilave edilen yağlayıcı (Zn-Stearat) miktarlarının ham yoğunluğa, ham dayanıma, kalıptan ürünün çıkartılması için gerekli olan çıkartma kuvvetine, sinterlenmiş yoğunluğa ve diğer mekanik özelliklere etkisinin araştırılmasıdır ve ilave olarak kırık yüzeylerin metalografisinin incelenmesidir. Bu araştırmadan elde edilen tüm sonuçlar kullanılan iki titanyum çeşidi arasında karşılaştırılmıştır. Bu deneysel çalışmada, tek hareketli pres ile soğuk presleme kullanılmıştır. Titanyum tozuna eklenen ve karıştırılan yağlayıcı miktarları (0.5%, 0.75%, 1% ve 1.1%) olarak belirlenmiş ve bu oranlarla karıştırılan titanyum tozları farklı basınçlarda (Ti6Al4V için 650- 900 MPa) ve[Ti(CP] için 400-650 MPa) çelik kalıp içerisinde sıkıştırılmıştır. Her iki çeşit titanyum da 1250Cᵒ sıcaklıkta argon gazlı atmosferik fırında sinterlenmişdir. Tüm numunelere (sinterlemeden önce ve sonra), üç nokta eğme testi, darbe testi, sertlik ve SEM-EDS testi uygulanmıştır. Böylece ham ve sinterlenmiş yoğunluklar elde edilmiştir. Sonuç olarak, iki çeşit titanyumun ham yoğunlukları artan sıkıştırma basıncı ile doğrudan artmaktadır. Ti(CP)'nin ham dayanımı Ti6Al4V alaşımının ham dayanımından fazladır. Yağlayıcı miktarının artması ile çıkartma kuvveti azalmaktadır, geçiş basıncından sonra yağlayıcı miktarının artması ham dayanımı azaltmaktadır. Sinterleme yoğunluğu artmakta ve iyi sonuçlar vermektedir. Sinterleme dayanımı Ti(CP) için iyi sonuçlar ve Ti6Al4V alaşımı için geçerli sonuçlar vermiştir. Iki titanyum numunesinde oluşan kırık gevrek tavır göstermiştir. SEM araştırmalarında boyunlar, yuvarlak boşluklar ve bazı gözenekler görülmektedir. Her iki titanyum çeşidi için de tanelerarası ve klivaj kırık tipi ortaya çıkmıştır. Ayrıca bazı kalıntılar (C ve Si) görülmüştür.
Özet (Çeviri)
A good specifications of materials and a low cost of production method, these factors are given the titanium products which it produce by powder metallurgy method, a decent position among the others materials and production methods. The aim of this study is to investigate the effect of lubrication (Zn-Stearat) which added to the titanium powder at different compaction pressure, to the green density, green strength, ejecting force to eject the products from the die, sintered density and others mechanical properties as well as investigation the metallography for fracture surfaces. And compare all results of these investigation between two type of titanium (Ti6Al4V and Ti (CP)). In this experimental study, cold pressing (CP) with single acting press are used. The amounts of lubrications (Zn-Stearat) are added and mixed with titanium powder is (0.5%, 0.75%, 1% and 1.1%) and each ratio are compacted in steel die at different compaction pressure (650- 900 MPa for Ti6Al4V) and (400-650 MPa for Ti (CP)). All two types of titanium are sintered in 1250Cᵒ in argon gas sintered atmospheric furnace. All specimens (before and after sintering), are tested by three point bending test, impact test, hardness test and SEM –EDS test. And obtained the green and sintered densities. As a result, the green density of two type of titanium are increased directly with the increase the compaction pressure. Green strength in Ti (CP) is more than at the Ti6Al4V. Ejecting force are decrease with the increase of amount lubrication in two type the titanium. Amount of lubrication are decrease the green strength after transition pressure. The sintered density are increased and give a good results. And sintered strength are given a good results for Ti (CP) and acceptable result for Ti6Al4V. The two type of titanium are show brittle manner in fracture. The SEM inspections are showed the necks and rounded the pores and some porosity and revealed the intergranular and cleavage fracture type for both two type titanium. As well as some impurities (C and Si) are showed.