Alüminyum esaslı Al-25Zn-1Mg alaşımının tribolojk özelliklerinin deneysel olarak incelenmesi
The experimental investigation of tribological properties of aluminum based Al-25Zn-1Mg alloys
  1. Tez No: 478365
  2. Yazar: HAYDER ISAM ABDULZAHRA AL-SAADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECAİ FATİH TUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial and Industrial Engineering, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme katsayısı, tribolojik özellikler, aşınma, alüminyum esaslı yatak malzemeleri, Al-25Zn-1Mg
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Alüminyum esaslı Al-25Zn-1Mg alaşımının tribolojik özellikleri deneysel olarak incelenmiştir. Bu amaçla, ticari olarak döküm yoluyla Al-25Zn-1Mg alaşımı üretilmiştir. Dökülen alüminyum alaşımından freze tezgâhında numuneler hazırlanmıştır. Hazırlanan numuneler işlemsiz, solüsyona alma, 1 saat, 3 saat, 6 saat, 12 saat ve 24 saat yapay yaşlandırma işlemleri için yedi farklı gruba ayrılmıştır. Yaşlandırılmış ve yaşlandırılmamış numuneler 5N ve 10N yük altında, 200d/d, 400d/d ve 800d/d hızlarda, 500m kat etme mesafesinde kuru sürtünme şartlarında tribolojik deneylere tabi tutulmuştur. Yapılan deneyler soucunda tüm numunelerde yaşlandırma işlemine bağlı olarak sertlik miktarlarında artışlar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca deney hızı sabit tutulduğunda, yükün artmasıyla sürtünme katsayısının arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the tribological properties of Aluminum based Al-25Zn-1Mg alloy was experimentally investigated. For this purpose Al-25Zn-1Mg commercially produced by casting alloy. Specimens were made from the cast alloy by milling machine. The prepared samples were divided into seven different groups for no process, solution treatment, artificial aging with 1 hour, 3 hours, 6 hours, 12 hours and 24 hours. Aged and untreated samples were subjected to tribological experiments under conditions of dry friction under 5N and 10N loads at speed of 200rpm, 400rpm and 800rpm for distance of 500m. As a result of the tests carried out, it was found that the hardness increases in all samples depending on the aging process. It was also found that when the test speed was kept constant, the coefficient of friction increased with increasing load.