Irak karayolları için Taguchi yöntemi kullanarak geri kazanım asfalt malzemeleri ile binder tabakası tasarımı
The binder layer design with recycling of asphalt pavement materials using the Taguchi method for Iraq high ways
- Tez No: 478366
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT TIĞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Recycling, Reclaimed Asphalt Pavement (RAP), Stability and Flow Strength and Indirect Tensile Test, Impaired Asphalt Pavement Material
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Dünyada ve ülkemizde çok önemli yeri olan atık geri dönüşümü günümüzde ihtiyaç değil zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle % 96 oranlarında agrega içeren asfalt geri dönüşümü için hem doğal kaynakların korunması bitüm kullanımını azaltarak cari açığı bir miktar olsun düşürmek büyük önem kazanmıştır. Dış ülkelerde yapılan çalışmalar geri dönüşüm çalışmalarını kanun ve yönetmelik olarak zorunlu kılarken, birçok açıdan uygulayıcılara teşvik ve destek de vermektedir, Irak bu konuda henüz çok yenidir bu yüzden konu ile ilgili uygulama ve araştırmaların artırılması şarttır. Bu çalışmada Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) numunelerinin içerisine çeşitli oranlarda geri kazanılmış asfalt betonu malzemesi (RAP) ilave edilerek, Stabilite, Akma ve İndirekt Çekme (ITS) dayanımları incelenmiştir. Öncelikle binder tabakası için optimum bitüm miktarı Marshall metodu ile bulunmuş ve daha sonra optimum bitüm içeriğinde hazırlanan asfalt betonu numunelerine % 7 ile % 28 oranlarında RAP ilave edilmiştir. Bunun yanında RAP ilave edilmemiş asfalt betonu numuneler de teste tabi tutulmuş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Test sonuçları RAP ilave edilmiş BSK numunelerinin stabilite, akma ve Indirekt Çekme Deneyi (ITS) yönünden Irak şartnamesindeki limitler içerisinde binder tabakasında kullanılabileceğini göstermiştir. Deney tasarımında Taguchi tasarım yöntemi kullanılmıştır. Anahtar Kelimler : Geri Dönüşüm, Stabilite, Akma Dayanımları, İndirekt Çekme Deneyi, Bozulmuş Asfalt Kaplama Malzemesi, Agrega Geri Dönüşümü, Bitüm Geri Dönüşümü
Özet (Çeviri)
Waste recycling, which has a very important place both in the world and in our country, has become not a necessity but an obligation nowadays. Especially for the asphalt recycling that contains 96 % aggregate, it has become of great importance both to protect natural resources and to reduce current deficit somewhat by decreasing the purchase and use of bitumen. While studies conducted in foreign countries oblige recycling as law and regulations, they also encourage and support practitioners in a lot of ways; our country is still new on this issue, thus applications and researches must be increased. In this study, Reclaimed Asphalt Pavement (RAP) were used in Hot Mix Asphalt (HMA) samples, stability and flow resistance and Indirect Tensile Test (ITS) of HMA samples were investigated. Initially, Binder optimum quantity of bitumen for layer was determined by Marshall Stability test method and then RAP, 7 to 28 % in terms of total asphalt concrete samples weight were added to HMA samples at the predefined optimum bitumen content. Besides, control samples were performed and compared with the RAP added samples. Test results show that Reclaimed Asphalt Pavement (RAP) can be used in wearing course as an additive in accordance with Iraq General specification limits. In the experimental design Taguchi design will be used.