Ordu kıyı sularında uzatma ağlarıyla avcılık: Av verimi ve etkinliği
Catching with set nets in Ordu shorolines: Catch composition and efficiency
- Tez No: 478399
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİYE ERDOĞAN SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Av Aracı Rekabeti, Fanyalı Ağ, Galsama Ağı, Ordu İli, Tür Kompozisyonu, Gear Competition, Gillnet, Ordu Province, Species Composition, Trammel Net
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma küçük ölçekli balıkçılıkta yaygın olarak kullanılan uzatma ağlarının (fanyalı ağ ve galsama ağ) av kompozisyonu, hedef dışı av oranlarının tespiti ile tür rekabetinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Fanyalı ağ balıkçılığı çalışması sonucunda toplam 25 tür yakalanmış olup toplam av miktarının % 62'si hedef tür, % 12'si tesadüfü tür ve % 26'sı ıskarta türler olarak olarak tespit edilmiştir. Fanyalı ağın; tor ağı, 36 mm, fanya ağı ise 100 mm ağ göz açıklığına sahiptir. Fanyalı ağ dönek usulü (bırakma) şeklinde kullanılmıştır. Galsama ağlarının düğümden düğüme göz açıklığı 36 mm dir. Galsama ağları, dönek usulü (bırakma) şeklinde kullanılmıştır. Galsama ağı avcılığı çalışması sonucunda toplam 18 tür yakalanmış olup toplam av miktarının % 71'i hedef tür, % 11'i tesadüfü tür ve % 18'i ıskarta türler olarak tespit edilmiştir. En çok yakalanan tür olarak sırasıyla, fanyalı ağlar ile galsama ağları için mezgit (Merlangius merlangus) %52.95 ve %59.68'tir. Bu çalışmada av araçları Ordu ili kıyılarında kullanılmıştır. Örneklemeler ayda bir kez olmak üzere 3 - 80 m arası derinliklerde yapılmıştır. Av araçlarının kullanıldığı zemin, kumlu-çamurlu veya taşlıktır. Kullanılan av araçlarının tür rekabeti ve hedef ile hedef dışı av oranlarının bilinmesi sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından önemlidir. Ayrıca elde edilen bulgular, örnekleme çalışmaları açısından da önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study was performed to determine the species composition in catch, incidental and discard rates off species and gear competition. The trammel net caught a total of 25 species of which 62 % was targeted, 12 % incidental and 26 % discarded species. The inner net of the trammel net was 36 mm and the trammel section 100 mm mesh size. Gill nets had mesh size of 36 mm in length. Gillnet fished a total of 18 species; 71% targeted, 11% incidental and 18% discarded species. Whiting has the highest catch rates with both nets; 59.68%, in trammel nets and, 52.95% gillnets, respectively. The fishing gears of the research had been used in and around Ordu province over sandy – muddy or stony bottoms. The sampling was performed once a month at the depths of 3 m to 80 m. Knowledge of competition of gears for species and rates of targeted, incidental and discarded species in the catch are very important in terms of sustainable fisheries management. In addition, the findings from this research is of great importance for sampling processes.